Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 16 november 2004
Persberichtnummer 04-171

GS geven toestemming voor 60 meter hoog politiebureau Het college van gedeputeerde staten heeft geen bezwaar tegen de bouw van een 60 meter hoog regio- en districtsbureau van de Regiopolitie Drenthe bij Huize Nassau aan de A28 in Assen. Stedelijke ontwikkeling is een van de speerpunten in het collegeprogramma van gedeputeerde staten van Drenthe. Hoogbouw kan hier mede een invulling aan geven. De gemeente Assen is een visie op hogere bouw aan het ontwikkelen.

College stelt richtlijnen MER oliewinning Schoonebeek vast Het college van gedeputeerde staten (GS) heeft de richtlijnen vastgesteld voor het milieueffectrapport (MER) dat de NAM moet opstellen over hernieuwde oliewinning in Schoonebeek. Het onderzoeksgebied voor het MER ligt hiermee vast. GS zijn uitgegaan van het advies van de commissie voor de milieueffectrapportage. Daarbij zijn de 18 inspraakreacties, die bij de provincie binnen zijn gekomen, betrokken. Op enkele punten heeft het college van GS het advies van de commissie niet overgenomen. De mogelijke vestiging van de warmtekrachtcentrale en de oliebehandelingsinstallatie nabij de Katshaar en het bedrijventerrein De Vierslagen worden niet in het MER onderzocht. Het gaat nu om een keuze tussen een locatie aan de Kanaalweg, ten noorden van Schoonebeek, en de locatie van het voormalige kantoor van de NAM op de hoek Kanaalweg/ Beekweg. De keuze voor deze twee locaties wordt ook gedragen door de gemeenten Emmen en Coevorden.
De NAM kan met deze richtlijnen het MER schrijven. Naar verwachting wordt het MER afgerond in het eerste kwartaal van 2005. Wanneer het MER gereed is kan hierop worden ingesproken.
Bij de richtlijnen voor het MER heeft het college een toetsingskader vastgesteld over hoe om te gaan met afvalwater dat bij het boren vrijkomt. GS gebruiken daarvoor het kader dat is opgenomen in het rapport Met water de diepte in. Daarmee kunnen de effecten van injectie terug in de bodem vergeleken worden met die van alternatieve verwerkingsmethoden. Het college heeft besloten dit kader te gebruiken voor het NAM-project om het olieveld in Schoonebeek te herontwikkelen. Deze methode levert informatie op die een zorgvuldige beoordeling mogelijk maakt van initiatieven op het gebied van injectie van waterstromen die ontstaan bij de gas en oliewinning.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl