Provincie Drenthe

Onderzoek provincie, Drents Plateau en BNA Drenthe krijgt mogelijk architectuurcentrum

Assen, 16 november 2004
Persberichtnummer 04-172

De provincie Drenthe gaat onderzoeken of er behoefte is aan een architectuurcentrum in Drenthe. GS hebben vandaag groen licht gegeven voor het starten van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Drents Plateau - adviseurs voor welstand en erfgoed - en de Bond Nederlandse Architecten (BNA) Kring Drenthe.

Het architectuurcentrum moet een onafhankelijk platform worden dat de inwoners van Drenthe bewust maakt van de eigen leefomgeving en hun eigen rol daarin. Uitgangspunt hierbij is dat architectuur niet alleen over gebouwen gaat maar ook over de inrichting van straat, wijk, dorp, stad, landschap en weg.
Een projectleider gaat de komende weken Drentse gemeenten en instellingen voor kunst, cultuur en landschap - die al eerder hun belangstelling toonden - benaderen om te peilen of en hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een architectuurcentrum in Drenthe. De initiatiefnemers onderzoeken ook of het architectuurcentrum Drenthe onderwijsprogrammas voor basis- en middelbare scholen op kan zetten. In Drenthe willen we actief werken aan een goede leefomgeving. De inwoners van Drenthe zijn daar heel bepalend in. Mensen hebben de afgelopen jaren ontdekt wat ze zoal met hun huis en tuin kunnen doen om het speciaal en mooi te maken. Dit geldt ook voor de straat, de buurt, de nieuwbouwwijk en het omringende landschap. Er zijn veel mogelijkheden om invloed uit te oefenen op dingen die nu door de gemeente, provincie en andere instellingen of marktpartijen worden gebouwd. Het architectuurcentrum kan dat bewustzijn groter maken, aldus gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA).
Nog niet bekend is of het architectuurcentrum op een vaste of mobiele locatie wordt gevestigd. In Nederland zijn circa 40 architectuurcentra die samen een landelijk netwerk vormen. Begin 2005 is bekend of het architectuurcentrum Drenthe er komt of niet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl