Groen!

Brussel, 16 november 2004

Afbouw premies tijdskrediet door Leterme I kost Vlaams gezin tot 1900 euro per jaar

De beslissing van de regering-Leterme om vanaf 2005 drastisch te snoeien in de Vlaamse aanmoedigingspremies voor tijdskrediet is niks anders dan een gezinsonvriendelijke besparing. "Een Vlaams gezin waar één persoon een jaar (voltijds) tijdskrediet aanvraagt, dreigt zo op jaarbasis ruim 1.900 euro te mislopen. Een gezin waar een partner halftijds zou werken, dreigt op jaarbasis ruim 1.272 euro aanmoedigingspremie in te leveren," zo rekent Groen!-voorzitter Vera Dua voor. "Deze maatregel staat in schril contrast tot wat in het Vlaamse regeerakkoord staat over de combinatie tussen werk en gezin," aldus nog Vera Dua.

Tijdskrediet zit in de lift. Steeds meer mensen nemen tijdskrediet of ouderschapsverlof om hun arbeidstijd te verminderen of tijdelijk te onderbreken. Naast de federale basisuitkering zorgde de Vlaamse regering de afgelopen jaren voor aanvullende Vlaamse aanmoedigingspremies. Het bleek één van de succesrijke maatregelen van de voorbije jaren. Met de Vlaamse aanmoedigingspremies wordt (deeltijds) tijdskrediet voor een grotere groep mensen haalbaar en betaalbaar. "Vorig jaar werden meer dan 15.000 premies toegekend in de publieke sector, ruim 21.000 in de particuliere sector en bijna 3.800 in de social-profit. De premies vormen voor vele werknemers een hefboom die het mogelijk maakt hun job en hun gezinsleven op een duurzame wijze te combineren, zonder verlies van levenskwaliteit," stelt Vera Dua.

Met een maandelijkse Vlaamse aanvullende uitkering van 159 euro bij een voltijdse onderbreking of van 106 euro bij een halftijdse vermindering van arbeidsprestaties werd het voor vele gezinnen een haalbare financiële kaart. Ook éénoudergezinnen konden zo tijdelijk meer tijd uittrekken voor zorgtaken.

Net in die aanmoedigingspremies wil de Vlaamse regering nu snoeien, omdat het stijgende succes de budgetten te zeer onder druk zet. Dat herhaalde minister-president Leterme vanmorgen op 'Voor de dag'.

"Is het dat wat Leterme bedoelt wanneer in het Vlaamse regeerakkoord staat: "We willen een gezinsbeleid voeren dat de nodige randvoorwaarden invult, zodat mensen hun kinderwens kunnen waarmaken en ouders gemakkelijker werk en gezinszorg kunnen combineren' (p. 24)," zo wil Vera Dua weten.

De conclusie van Groen! is duidelijk: "De partijen van Leterme I kiezen vandaag voor een gezinsonvriendelijk ontmoedigingsbeleid door de afbouw van de aanmoedigingspremies. Het is eenzelfde lijn als de oproep van Unizo om de al vorig jaar federaal aangekondigde (maar nog steeds niet uitgevoerde) uitbreiding van ouderschapsverlof opnieuw in te trekken. "

Groen!, zo stelt Dua, blijft resoluut kiezen voor levenskwaliteit. "Groen! wil de mogelijkheden om op een ontspannen manier job en privé-leven te combineren juist uitbreiden. Recente studies leren dat de mogelijkheid om tijdens de loopbaan periodes minder te werken, een positieve stimulans kunnen vormen om op latere leeftijd langer aan de slag te (kunnen) blijven. Groen! bepleit dergelijke positieve en gezinsvriendelijke maatregelen in plaats van afbouwscenario's. In het begrotingsdebat, volgende week in het Vlaamse parlement, hopen we een antwoord te krijgen op de vraag waarom net de CD&V kiest voor dergelijke gezinsonvriendelijke besparingsmaatregel."