Provincie Overijssel

Provincie sluit nieuwe overeenkomsten met grote steden

"Het grotestedenbeleid is geen wondermiddel voor alles. Het is echter wel belangrijk de steden in samenhang met hun omgeving te beschouwen." Dat verklaarde Overijssels gedeputeerde Jan Kristen (Grote steden en Welzijn) bij de ondertekening van de nieuwe convenanten met de vijf grote steden.

Gedeputeerde Kristen spreekt de aanwezigen in Deventer toe Op maandag 15 november ondertekende Jan Kristen namens de provincie de convenanten met de (loco)burgemeesters van de vijf grote steden (Enschede, Hengelo, Deventer, Almelo en Zwolle) en de samenwerkingsverbanden rondom die steden. In aanwezigheid van minister De Graaf van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bezegelen ze hun wederzijdse afspraken over de stedelijke gebieden voor de periode 2005-2009.

In de convenanten is vastgelegd aan welke concrete projecten de steden, de samenwerkingsverbanden (Netwerkstad Twente, Stedendriehoek en Zwolle Kampen Netwerkstad) en provincie de komende vijf jaar gaan werken en hoe ze daarbij samen zullen werken.

Vitale steden

Jan Kristen: "We hebben nieuwe lijnen uitgezet voor het Overijsselse grotestedenbeleid. Aan de hand van hun strategische opgaven hebben provincie en steden gezamenlijk hun keuzes voor de toekomst geformuleerd. We hebben daarbij durven kiezen. Niet elk probleem of thema komt in elke stad voor. We verbinden provinciale ambities met die van de steden en vice-versa. Het belang van sterke en vitale steden blijft daarin voorop staan. Juist daarom hebben we meer willen aansluiten bij de stad en haar omgeving én de stad binnen de samenwerkingsverbanden."

In Almelo gaat het bijvoorbeeld om het realiseren van een poppodium, dat past in het attractiever maken van de binnenstad. In Deventer heeft de herstructurering van de Rivierenwijk en Keizerslanden prioriteit. Daarin krijgt de realisatie van multifunctionele wijkcentra een belangrijke rol.

Enschede zal de komende jaren veel aandacht geven aan de jeugd. In het convenant met die stad zijn onder meer afspraken gemaakt over gezinscoaches. Hengelo wordt ondersteund in de realisatie van een sluitende aanpak van sociale opvang en hulpverlening, onder meer in de vorm van een activiteitencentrum voor dak- en thuislozen. In Zwolle staat de upgrading van de binnenstad hoog op de agenda.

Financiering

De vijf steden kunnen voor de periode 2005-2009 gezamenlijk 16 miljoen euro tegemoet zien voor het grotestedenbeleid. Daarnaast heeft de provincie 5 miljoen euro uitgetrokken voor projecten die door de netwerksteden worden uitgevoerd: het Muziekkwartier in Enschede (2 miljoen), Hart van Zuid in Hengelo (2 miljoen), Zwolle Kampen (0,5 miljoen) en Stedendriehoek (0,5 miljoen).

Minster de Graaf neemt een kaart van Overijssel in ontvangst Eerste provincie

De provincie Overijssel voert sinds 1995 een grotestedenbeleid. Daarin was Overijssel de eerste provincie. Kristen: "In het landelijke beleid lag het accent vooral op achterstand. In Overijssel richten we ons vooral op de versterking van de stedelijke potenties. We hebben daarbij het grotestedenbeleid van het Rijk wel aangegrepen om onze eigen inspanningen ten behoeve van de steden te markeren en te structureren."

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
Open Convenant Almelo voor ondertekening 15-11.doc Convenant Almelo voor ondertekening 15-11.doc

Open Convenant Deventer voor ondertekening op 15-11.doc Convenant Deventer voor ondertekening op 15-11.doc

Open Convenant Enschede voor ondertekening 15-11.doc Convenant Enschede voor ondertekening 15-11.doc

Open Convenant Hengelo voor ondertekening 15-11.doc Convenant Hengelo voor ondertekening 15-11.doc

Open Convenant Zwolle voor ondertekening op 15-11.doc Convenant Zwolle voor ondertekening op 15-11.doc

© 2004 Provincie Overijssel