Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

16-11-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---

Nicolaï: zorgen over Kroatische samenwerking met ICTY

Staatssecretaris Atzo Nicolaï voor Europese Zaken, sprak na gesprekken met de Kroatische president Mesic tegenover journalisten zijn bewondering uit over de vorderingen die Kroatië op politiek en economisch vlak heeft gemaakt. "Kroatië is gedegen en vastberaden te werk gegaan en dat betaalt zich uit."

Na het verkrijgen van de status van kandidaat-lidstaat tijdens de EU-top van juni dit jaar hoopt Kroatië onder Nederlands voorzitterschap half december een datum te krijgen voor de start van toetredingsonderhandelingen. Als belangrijkste zorg voor een positief besluit noemde Nicolaï de nog onvoldoende nauwe samenwerking met de hoofdaanklager van het Joegoslavië tribunaal (ICTY), mevrouw Carla Del Ponte. De Unie heeft na negatieve rapporten van Del Ponte de laatste maanden bij herhaling aangedrongen op verbetering van die samenwerking (met name bij het opsporen van de van oorlogsmisdaden verdachte generaal Gotovina).

"Het is de vraag of na een wederom negatief oordeel van Del Ponte bij haar komende briefing aan de VN op 23 november in New York een datum voor de start van onderhandelingen kan worden genoemd door de 25 lidstaten", aldus Nicolaï.

http://www.eu2004.nl/20041116-162438-M