Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 16 november 2004

OW-19940 Instellen sportraad

De gemeente krijgt een sportraad als opvolger van de voormalige bestuurscommissie sport en recreatie. In de sportraad hebben naast de wethouder voor sportzaken zes vertegenwoordigers van de zes secties van Heerlense sportverenigingen zitting. De sportraad voert overleg en geeft advies over alle sportaangelegenheden, die de plaatselijke sportverenigingen en de gemeente aangaan. Onder voorzitterschap van het hoofd Sport en Recreatie komt de sportraad drie à vier maal per jaar bijeen. Nu het college het reglement van de sportraad heeft vastgesteld, wordt de benoemingsprocedure voor de leden van de sportraad gestart. De verwachting is dat de sportraad in februari 2005 voor de eerste maal in vergadering bijeen zal komen.

SO-19486 Aanwijzing van het complex Rukkerweg 71-75 als beschermd rijksmonument. Het pand Rukkerweg 71-75 is een oude hoeve die het jaartal 1777 draagt. Ondanks deze "leeftijd" is deze hoeve eerder nooit als beschermd monument aangewezen. Uit onderzoek bleek dat deze hoeve destijds (jaren 60) wel door Monumentenzorg op de ontwerplijst was geplaatst als bouwwerk van belang uit oogpunt van oudheidkundige waarde. Door de gemeente werd indertijd echter het advies gegeven het pand in verband met de stedenbouwkundige plannen voor dat gebied van de ontwerplijst af te voeren en de toenmalige raad stemde daarmee in. In het vigerende bestemmingsplan zou de hoeve gesloopt kunnen worden. Tot op heden is dit gelukkig niet gebeurd. Nu ruim veertig jaar later krijgt de hoeve alsnog de rijksbeschermde status in het kader van de Monumentenwet 1988. Op 1 september 2004 heeft de staatssecretaris van OC en W namelijk besloten het complex Rukkerweg 71-75 aan te wijzen als beschermd rijksmonument.

SO-19804 Accorderen ontwerp van het bestemmingsplan Schrieversheide. B en W heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Schrieversheide. Het plan is één van de bestemmingsplannen binnen de gemeente Heerlen die worden opgesteld in het kader van de actualisering van bestemmingsplannen. Het plangebied maakt voor het grootste deel uit van het natuurgebied de Brunsummerheide dat deels ook is gelegen in de gemeente Brunssum en Landgraaf. Aan de westzijde van het plangebied is een weinig bebouwing aanwezig: een sterrenwacht met bedrijfswoning, een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, een pannenkoekenrestaurant, een trafohuisje van de Gasunie, een schaapskooi en een woning. De bestaande situatie wordt positief bestemd. In het onderhavige plan ligt de nadruk op het beheer van de bestaande situatie.

Het college heeft bij besluit van 11 mei 2004 ingestemd met het voorontwerp van het bestemmingsplan en dat vrijgegeven voor de wettelijk verplichte inspraakverlening. Het voorontwerp heeft vier weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen inspraakreacties binnengekomen. In het kader van overleg heeft , naast de afdeling Ruimtelijke Inrichting Zuid (RIZ) van de Provincie Limburg, het Waterschap Roer en Overmaas inhoudelijk gereageerd op het voorontwerp. De opmerkingen zijn in het voorliggende ontwerpbestemmingsplan zonodig verwerkt.

SO-20098 Overleg NS vastgoed 9 november 2004 t.a.v. station/maankwartier. In het overleg met NS Vastgoed heeft deze aangegeven dat het doel van de herontwikkeling onverkort gehandhaafd blijft. Men wil een diversiteit aan functies in het gebied, een nieuwe verbinding tussen de zuid- en noordzijde van het station. Een totale herontwikkeling van het gebied moet leiden tot veilig en aantrekkelijk stationsgebied. Hiertoe onderschrijft men het door de gemeenteraad op 14 juli 2004 vastgestelde functionele programma. Het plan Maankwartier geldt hierbij als vertrekpunt voor verdere uitwerking.

Van zijde van NS Vastgoed is voorgesteld het project te faseren waarbij fase 1 nadrukkelijk moet starten vanuit de noordzijde. Zij zien de start aan de noordzijde als een voorwaarde om het totale gebied tot ontwikkeling te kunnen brengen. Fase 1 zou dan een minimumprogramma moeten omvatten. Dit programma omvat 100-110 woningen waarvan tenminste 50 woningen aan de Noordzijde; 3.000-4.000 m2 winkels aan de noordzijde; 10.000 m2 kantoren met een accent op publiekgenererende functies; 500 parkeerplaatsen. Daarbij moet door de gemeente de verbinding over het spoor gerealiseerd worden.

SO-19901 Stand van zaken rond herontwikkeling voormalig politiebureau, Burgemeester Gijzelslaan 1. Inmiddels heeft de gemeente uit een groep van 7 projectontwikkelaars een ontwikkelaar geselecteerd die bereid is het prijswinnend ontwerp "Ecoce" van de Heerlens architect Harnischmacher als basis te gebruiken voor de verdere uitwerking. Op onderdelen zal het ontwerp aangepast worden om beter aan te sluiten op de actuele marktsituatie, de uitstraling blijft intact. Bovendien is deze ontwikkelaar bereid een substantieel bedrag te betalen voor deze unieke Heerlense toplocatie. Het aangepaste ontwerp zal rond maart 2005 klaar dienen te zijn.

SO-17076 Mijnwaterproject

Zie ook persbericht

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten de contracten met de Europese Commissie voor de start van het mijnwaterproject te ondertekenen, nadat dit besluit door de gemeenteraad is goedgekeurd. Heerlen treedt hierin op als lead partner en dient derhalve een Grant Offer Letter (GOL) te ondertekenen. Alle afzonderlijke partners (gemeente Heerlen, gemeente Midlothian (Schotland), BRE, NOK en Weller) dienen een Joint Convention (JC) af te sluiten.

---- --