Gemeente Heerlen

College stemt in met mijnwaterproject

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten de contracten met de Europese Commissie voor de start van het mijnwaterproject te ondertekenen, nadat dit besluit door de gemeenteraad is goedgekeurd. Heerlen treedt hierin op als lead partner en dient derhalve een Grant Offer Letter (GOL) te ondertekenen. Alle afzonderlijke partners (gemeente Heerlen, gemeente Midlothian (Schotland), BRE, NOK en Weller) dienen een Joint Convention (JC) af te sluiten.

De stuurgroep van Interreg IIIB besloot enige tijd geleden om het mijnwaterproject een subsidie van 10 miljoen euro toe te kennen. Sinds die tijd is door de gemeente Heerlen gewerkt aan een aantal juridische en financiele aspecten voor het project in Heerlen.

Het project wordt uitgevoerd door projectgroepen waarbij telkens mensen van alle Europese partners aanwezig zijn. Het doel is om gezamenlijk met Schotland tot een conclusie te komen voor het toepassen van mijnwater als bron van duurzame warmte en koeling in Europa.

Proefboringen

In Heerlen wordt gestart met het doorlopen van de benodigde vergunningtrajecten voor het maken van 2 proefboringen in Heerlerheide. Verder dient er voor deze boringen een putontwerp te komen waar veel technische en geologische kennis bij komt kijken. Als alle contracten zijn getekend is er 18 maanden de tijd om de eerste fase in Heerlen uit te voeren.

Haalbaarheidsstudie

In Schotland wordt gestart met een studie waarin de economische haalbaarheid verder wordt uitgewerkt. Vervolgens wordt er in deze gemeente gestart met het aanleggen van een warmtedistributienet en het op basis daarvan verder uitwerken van de totale installatie van warmtepompen en warmtekrachtkoppelingen.

HEERLEN, 16 november 2004
Concernstaf Communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --