Gemeente Hilversum

Koninklijke onderscheiding voor Jan Haasbroek
Bij zijn officiële afscheid, zaterdag 13 november, als directeur van de Humanistische Omroep heeft Jan Haasbroek een Koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het 'lintje' werd hem opgespeld door burgemeester Ernst Bakker van Hilversum, de stad waar Jan Haasbroek jarenlang binnen het publieke omroepbestel werkzaam was.

Jan Haasbroek heeft zowel als journalist, programmamaker en directeur steeds spraakmakende bijdragen geleverd in de wereld van de journalistiek en de omroep. De publieke omroep heeft in de tijd dat Jan Haasbroek daarin werkzaam was veel veranderingen doorgemaakt. Tijdens de opmars van de commerciële omroepen heeft hij zich altijd sterk gemaakt voor de publieke omroep juist om die ook voor de toekomst te behouden. Hij inspireerde daarnaast veel programmamakers, met name jonge, vaak allochtone, mensen en gaf hij colleges radio- en televisiejournalistiek aan de Rijks Universiteit Groningen.

Jan Haasbroek (geboren 17 december 1943 te Amsterdam) begon zijn loopbaan als freelance journalist in 1965 en werd in 1970 hoofdredacteur van Vrije Geluiden, het omroepblad van de VPRO. In 1971 keerde hij terug in de journalistiek, maar de VPRO bleef trekken en zo aanvaardde hij in 1974 de functie van directeur VPRO-radio. In 1992 werd hij zendercoördinator Radio 5 bij de NOS. Van 1995 tot 1997 was hij hoofdredacteur Stads TV/ TV Rijnmond en de afgelopen zeven jaar werkte Jan Haasbroek als directeur Humanistische Omroep.