Gemeente Alkmaar


Schermereiland weer bereikbaar via Eilandswal

Alkmaar, 16 november 2004

Na de vele wegwerkzaamheden is vanaf vandaag het Schermereiland weer bereikbaar via de Eilandswal. Verkeer vanuit de richting Friesebrug kan rechtsaf het eiland op. Het Schermereiland verlaten via de Eilandswal kan ook, maar dan is alleen rechts afslaan, richting N242, mogelijk. Verkeer uit zuidelijke richting en vanaf Oudorp kan niet linksaf de Eilandswal op en wordt daarom geadviseerd het eiland op te rijden via de Edisonweg en de Schermerpoort. Dit verkeersregime duurt tot aan de kerst. De werkzaamheden zijn nodig voor de aanleg van Bus-on-line, de snelle busroute door Alkmaar.

Het pontje dat de afgelopen weken extra is gaan varen om fietsers en voetgangers gedurende de werkzaamheden over te zetten van het Eiland naar de stad en vice versa handhaaft voorlopig de extra afvaarten. Buspassagiers kunnen nog steeds gebruik maken van de bushaltes aan de Nieuwe Schermerweg bij de Dr. Scheylaan.

Werkzaamheden hard nodig
De afgelopen weken heeft de Eilandswal een facelift gekregen. Zo is de verkeersdrempel opnieuw aangelegd en hebben tegels van het fietspad ernaast plaats gemaakt voor het comfortabele asfalt. Ook het fietspad langs de Nieuwe Schermerweg wordt geasfalteerd. Onzichtbaar is de compleet nieuwe rioolleiding die is aangelegd. De kabels en leidingen, onder meer voor internet, zijn opnieuw en eficiënter in de grond gelegd.

Bus-on-line
Als alle werkzaamheden aan en langs de Nieuwe Schermerweg zo voorspoedig verlopen als de werkzaamheden tot nu toe, dan zal het traject van Bus-on-Line*) hier eerder af zijn dan aanvankelijk gedacht. Niet vóór de bouwvak, maar in april volgend jaar zal langs de Nieuwe Schermerweg een busbaan liggen richting stad, krijgt de bus altijd groen licht en hebben de fietspaden fietsvriendelijk asfalt.

Vanaf 2007 is de hele Alkmaarse route af en kan de bus ongehinderd doorrijden. Vooral als het autoverkeer de komende jaren toeneemt, is de bus een snel alternatief. Bus-on-line*) loopt van de westelijke ring Alkmaar, via de Bergerweg, Stationsweg, Kanaalkade, Friesebrug, Randersdijk en de nieuwe Schermerweg naar de oostelijke ring Alkmaar, N242. Langs de route komen bushaltes met digitale reizigersinformatie, bijvoorbeeld over de eerstvolgende bussen. De bus rijdt op tijd, dankzij vaak onzichtbare, technische ingrepen langs de route. Meer informatie op www.bus-on-line.nl

17 november 2004