Ingezonden persbericht


Muziek Theater Lantaren/Venster

di 16 nov, 20:30, E 7,50 / E 5,50 (gratis met L/V-passe partout) studenten conservatorium E 5,00

Watt? "The Longest Mauvais Quart d'Heure"

een multimediale productie van en met Jos Zwaanenburg en met o.m. Jorge Isaac

WATT? is een nieuwe groep die bij elkaar is gekomen op initiatief van fluitist/componist Jos Zwaanenburg. Deze schreef, met "The Machine Stops" (een short story van E.M. Forster) als belangrijkste inspiratiebron, een muziekstuk van circa 70 minuten, bedoeld om te worden opgevoerd in kleinere of middelgrote concertzalen. Muziek is de motor van deze uitvoering waarin B-griezelfilms, Samuel Becketts korte toneelstukken (bijv. "What Where", "Not I" of "Quad") en ouderwetse science-fiction als modellen fungeren om te komen tot een stuk waarin de tijd ophoudt lineair te verstrijken. Een visueel aantrekkelijke presentatie is het gevolg, mede dankzij de wijze waarop eigentijdse muziektechnologie wordt ingezet. De manier waarop traditionele instrumenten worden gecombineerd met live-electronica leidt tot een verrassende klankwereld vol met "abstracte" electronische muziek, "poppy" songs (soms in microtonale modi) en nieuwe manieren van improvisatie. Zwaanenburg schreef ook alle Engelse teksten voor "The Longest Mauvais Quart d'Heure" en hij bouwde het elektronisch instrument voor de zangeres. De partituur van "The Longest Mauvais Quart d'Heure" is niet een "klassieke", maar eerder een uitgebreide leadsheet waarin ruimte wordt geboden voor improvisatie en eigen inbreng der spelers, dit om de specifieke karakteristieken en eigen creativiteit der uitvoerenden optimaal te benutten. Daartoe heeft elk van de vier spelers ook een eigen solo (interlude) die zij zelf componeren/improviseren en waarvoor zij zelf de elektronica programmeren, alles aansluitend op het raamwerk van de partituur. De kostuums van de musici zijn ontworpen en gemaakt door Birgitta Leidelmeijer.

E.M. Forster schreef het visionaire "The Machine Stops" reeds vóór de eerste wereldoorlog. Zelf geïnspireerd door H.G. Wells verhaalt hij van de mensheid die (in een verre toekomst) ondergronds is gaan leven in kleine hexagonale cellen (honingraten) nadat een niet nader omschreven ramp het leven op het aardoppervlak totaal onmogelijk heeft gemaakt. Mensen worden in hun cellen in leven gehouden door een machine, die zij moeten gehoorzamen en die zij aanbidden omdat die hen alles verstrekt wat ze nodig hebben om te overleven, inclusief communicatie. Forsters beschrijving van die communicatie lijkt beangstigend veel op ons huidige internet. De machine loopt echter niet zo soepel als men zou willen, maar daartegen protesteren leidt tot grote moeilijkheden...... Vooruitgang betekent vooruitgang van de machine en niet van de mens. Dit thema is als ruggengraat genomen voor "The Longest Mauvais Quart d'Heure".

De groep uitvoerenden bestaat uit: Ibadet Ramadani: zang en elektronica, Jorge Isaac: blokfluiten en elektronica, Charly Zastrau: toetsen en elektronica, Tom Myrmel: soundiffusion & elektronica, Jos Zwaanenburg: fluiten en elektronica. De eerste vier zijn jonge, recent afgestudeerde musici die allen hun eigen specifieke kleur aan het ensemble leveren mede dankzij hun culturele achtergrond, respectievelijk een Albanese, Venezolaanse, Duitse en een Amerikaanse.

Actuele muziek in Lantaren/Venster, Rotterdam

December

Woensdag 1 december

Lantaren 1, 20.30 uur
7,5/5,5 euro

Maarten Altena Ensemble met America Disconnected

met nieuw werk van Alvin Curran en Robert Ashley , o.l.v. Ashley in eigen persoon

Zaterdag 4 december

Lantaren 1, 20.30 uur

7,5/5,5 euro

Vita Nova,

kameropera van Calliope Tsoupaki (muziek) en Berend Strik (vormgeving)

met o.a. Ayelet Harpaz (vocalen) en eigentijds barok-ensemble

I.s.m. VAMP

Zaterdag 11 december

Lantaren 1, 20.30 uur
9,95/7,95 euro
25 Proms in Lantaren/Venster, deel 2
Asko Ensemble o.l.v. Oliver Knussen (in eigen persoon) met composities van Anton Webern, René Mense en m.n. Elliott Carter

Woensdag 15 december

Lantaren 1, 20.30 uur
7,5/5,5 euro
De Rotterdamse School, deel 4: Loud music, silent film Nieuwe composities voor zwijgende film
van Florian Maier, Felipe Perez-Santiago, Marc Verhoeven en Felipe Waller

Woensdag 22 december
Lantaren 1, 20.30 uur
7,5/5,5 euro

De Watertoren met Een Vuurgloed

m.m.v. Laurens de Boer (piano), Martijn Krijnen (slagwerk) en Claudia de Clercq (sopraan)

Nieuw werk van o.a. Andrikopoulos, De Boer, Manneke, Maier, Sandbrink, Skoglund en van Wijck

Hans Merts
Publiciteit muziek Theater Lantaren/Venster
merts@lantaren-venster.nl mailto:merts@lantaren-venster.nl> 010-2772266