Sotheby's



Sotheby's veilt de Collectie Joseph Luns


De collectie van Dr. J.M.A.H. Luns, oud minister van Buitenlandse zaken en oud secretaris generaal van de NAVO, is een van de hoogtepunten uit de veiling `European Collections' bij Sotheby's Amsterdam op dinsdag 16 november 2004. De schilderijen, meubelen, porselein, zilver, kunstvoorwerpen en memorabilia geven een boeiend beeld van zijn leven en interessegebieden. De collectie bestaat uit 191 lotnummers die tijdens de avondzitting (aanvang 19.00 uur) geveild zullen worden.

Joseph Luns (1911-2002) was een geziene figuur die gedurende vele jaren het gezicht was van het buitenlandse beleid van Nederland. Geboren in een artistiek gezin, ambieerde hij aanvankelijk een militaire carrière. Na zijn rechtenstudie in Amsterdam trad hij toe tot het Corps Diplomatique. In 1952 werd hij benoemd tot Minister van Buitenlandse Zaken voor de Katholieke Volks Partij, een van de voorlopers van het CDA. Hij bekleedde deze functie maar liefst 19 jaar in verschillende coalities, langer dan welke minister van BZ dan ook. In 1970 werd Luns benoemd tot Secretaris Generaal van de NAVO, een post die hij tot 1984 bekleedde.

Joseph Luns zag de Europese Eenheid en het belang van goede betrekkingen met de Verenigde Staten als de pijlers van het Nederlands beleid. Hij was opgegroeid in de vooroorlogse jaren en zag als aankomend diplomaat de gevolgen die de oorlog voor Europa hadden gehad. De naoorlogse Sovjetdreiging versterkte zijn mening dat alleen de VS Europa's zwaarbevochten vrijheid kon veilingstellen. Later in zijn carrière en in zijn leven, botste deze mening met die van een jongere generatie. Dit deed echter niets af van zijn populariteit zowel in Nederland als daarbuiten. Zijn vele reizen waren een bron van anekdotes. Toen hem tijdens een bezoek in Moskou bijvoorbeeld nog helemaal geen kaviaar was aangeboden, uitte hij zijn ongenoegen hierover tegen zijn vrouw in de veronderstelde privacy van hun kamers. De volgende dag kregen ze een grootverpakking van dit zwarte goud aangeboden! De Russische kaviaar is inmiddels verleden tijd, maar de waardering die de achtereenvolgende presidenten van de VS voor hem hadden, kunnen we nu nog ervaren aan de hand van hun persoonlijke geschenken (afgebeeld).
Na zijn pensionering woonde Luns in relatieve rust in Brussel, in een appartement uitziend op de Avenue Franklin Roosevelt. De nu aangeboden kunstvoorwerpen en memorabilia zijn uit dit appartement afkomstig. De schilderijen en kunstvoorwerpen geven een goed beeld van de smaak en voorkeuren van Joseph Luns. In het leven van een diplomaat en minister van BZ is mooi tafelzilver onontbeerlijk; de veiling biedt verschillende zilveren kandelaren, broodmanden, bekers, jardinières en andere decoratieve voorwerpen. Afgebeeld is een set van 18 zilveren eetborden (E1,800-2,500).
Daarnaast komen verschillende porseleinen en zilveren koffie- en theeserviezen aan bod. Zijn vader, de schilder Huib Luns, liet hem verschillende van zijn werken na waarvan er enkele worden aangeboden. Broer Theo, eveneens kunstschilder, maakte charmante portretten van de pekineesjes van mevrouw Luns. Mevrouw Luns, geboren baronesse van Heemstra en afkomstig uit een oud Fries adellijk geslacht, was een volle nicht van de moeder van actrice Audrey Hepburn, Ella van Heemstra. Enkele fraaie meubelen waaronder een set van vijf eind 18de-eeuwse vergulde Louis XVI Fauteuils à Cabriolet (E6.000-9.000) en twee mooie ronde tafeltjes in Louis XVI stijl zijn oorspronkelijk afkomstig uit het bezit van de familie van Heemstra en een collectie Chinees porselein. Joseph Luns was goed bevriend met Lady Deterding, de weduwe van Shell topman en kunstverzamelaar Sir Henry Deterding. Zij vermaakte hem een mooie 18de-eeuws Louis XV bureau plat (E20.000-30.000, afgebeeld) en verschillende Japanse kunstvoorwerpen. Luns was ook zeer geïnteresseerd in Napoleon Bonaparte, hetgeen resulteerde in een interessante collectie memorabilia (E1.800-2.500).

Joseph Luns werd door vriend en vijand gerespecteerd. Hij ontving vele geschenken waarvan een aantal van grote waarde. Andere zijn misschien minder kostbaar maar getuigen wel van de achting die hem door mensen uit alle geledingen van de maatschappij werd toegedragen. Dat hij de meeste van deze geschenken bewaarde, toont aan hoe hij deze voorwerpen en de herinneringen die ze opwierpen, koesterde. Hoogtepunten bij de geschenken zijn verschillende gesigneerde koninklijke foto's (afgebeeld) en twee ceremoniële dolken; de een, bezet met diamanten, was een geschenk van de koning van Saoedi Arabië (E1.800-2.500, afgebeeld), de ander, bezet met smaragd en diamant, was een cadeau van koning Hassan II van Marokko (E3.000-4.000).

Kijkdagen: 12 tot en met 14 november 2004, dagelijks van 10 tot 17 uur, Sotheby's Amsterdam
Veiling: dinsdag 16 november om 10.30, 14.00 en 19.00 uur

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Diana Ridderikhoff, Brenda van Hussen
Sotheby's Press Office Amsterdam
T *31 20 550 2205/6, diana.ridderikhoff@sothebys.com

All Sotheby's press releases can be found on our website: www.sothebys.com
---


---- --