Ingezonden persbericht

Debat in De Rode Hoed over positie van Turkije in de EU

Kans of bedreiging

AMSTERDAM, 20041109 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op dinsdag 16 november 2004 het debat 'Turkije in de EU: Kans of bedreiging?' Dat Turkije in 2005 met de onderhandelingen voor toetreding kan beginnen, is bijna een uitgemaakte zaak. Het feit dat het hier gaat om het eerste moslimland dat wellicht deel uit gaat maken van de EU, maakt veel los. Welke argumenten worden gebruikt om Turkije uit te sluiten of juist toe te laten? Organisatie: De Rode Hoed i.s.m. met Milli Görüs Nederland. Gespreksleiding: Natascha Kuit (presentator Tros Kamerbreed). Aanvang: 20.15 uur in de Grote Zaal.


Programma
Het programma wordt geopend door Haci Karacaer (directeur Milli Görüs Nederland). Martin van Bruinessen (hoogleraar Vergelijkende studie van moderne islamitische samenlevingen, Universiteit Utrecht en ISIM) wordt geïnterviewd over de rol van de islam in Turkije, over de relatie met Europa, het seculariserings- en democratiseringsproces van de afgelopen eeuw en de recente opkomst van islamitische politieke partijen. Vervolgens een debat tussen voor- en tegenstanders over toetreding van Turkije tot de EU, met o.a. Jan Schoonenboom (stafmedewerker van de Wetenschappelijke Regeringsraad en mede-opsteller van het WRR-rapport De Europese Unie, Turkije en de islam), Kutsal Yesilkagit (Bestuurskundige, Universiteit Utrecht, gepromoveerd op de rol van de militairen in de Turkse seculariseringspolitiek), René Cuperus (Wiardi Beckmanstichting) en Ahmet Erdogan (politicoloog, gespecialiseerd in Europees-Turkse betrekkingen).

De positie van Turkije in Europa
De Rode Hoed organiseert i.s.m. Milli Görüs Nederland twee debatten over de positie van Turkije in Europa. In het eerste debat wordt een inventarisatie gegeven van de argumenten voor en tegen toetreding van Turkije tot de EU. Hoe wordt er in Turkije zelf over toetreding tot de EU gedacht? Het tweede debat 'De positie van de EU met Turkije' vindt plaats op maandag 13 december, aan de vooravond van de beslissing van de Europese commissie over Turkije. Welke belangen spelen een rol bij de belangrijkste spelers van de EU in hun opstelling tegenover Turkije? Welke gevolgen heeft een mogelijke toetreding van Turkije tot de EU op de internationale verhoudingen tussen Europa en de rest van de wereld?
Beide debatten werden mogelijk gemaakt door het Forum voor Democratische Ontwikkeling, Cordaid en het Prins Bernhard Cultuurfonds.



Ingezonden persbericht