Published: 06:00 16.11.2004 GMT+1 /Source: Innogenetics /BXS: INNX /ISIN: BE0160220738

Innogenetics' eerste negen maanden resultaten voor 2004: op koers om 2004 doelstellingen te bereiken

Negen maanden prestaties in lijn met plan; solide vierde kwartaal inkomsten verwacht

Gent, 16 november 2004 - 6:00 AM - Innogenetics kondigde vandaag haar niet geauditeerde resultaten aan voor de eerste negen maanden van 2004.

Hoogtepunten van de eerste negen maanden 2004 (vergeleken met de eerste negen maanden 2003)
* Diagnostica-activiteiten winstgevend voor het vijfde opeenvolgende kwartaal
* operationele winst verdrievoudigd tot 2,4 miljoen
* EBITDA(*) verbeterd met 30% tot 5.5 miljoen
* Stijging van de opbrengsten(**) met 4% tot 46,3 miljoen
* Verbetering in brutomarge tot 57,6% versus 54,6%
* Toename van de overige exploitatielasten met 3% tot 23,3 miljoen
* Verlies uit de bedrijfsactiviteiten blijft op hetzelfde niveau met 14,6 miljoen
* Kaspositie bedraagt 24,8 miljoen vergeleken met 24,0 op het einde van september 2003
*

* Netto inspanningen in onderzoek en ontwikkeling(***) nemen toe met 12%, voornamelijk door de nieuwe therapeutische vaccin programma's
*

* Dr Frank Morich, vroeger hoofd van Bayer Healthcare, benoemd tot Afgevaardigd Gedelegeerd Bestuurder vanaf 1 januari 2005
*

* Therapeutische activiteiten:

* overname therapeutische vaccin programma's van Genencor in het domein van hepatitis B en C, alsook het human papillomavirus
* significant verbeterde leverfibrose score na 3 jaar therapeutische vaccinatie met INNO 101 in hepatitis C patiënten
* positieve finale resultaten voor de fase 2a klinische studie met LyphoDerm
* Diagnostische activiteiten:

* overeenkomst met Third Wave Technologies voor de distributie van genetische testen in Europa
* exclusieve licentie overeenkomst met PamGene voor gebruik van zijn op micro-serie-gebaseerde technologie voor de ontwikkeling het nieuwe generatie multiparameter diagnostisch platform van Innogenetics
* licentie overeenkomst met Takeda in het diagnostische domein van de ziekte van Alzheimer

Verwachtingen voor het volledige jaar 2004 (ten opzichte van 2003)
* Opbrengsten(*¨*): verwachte toename met 10-15%
* Productverkoop: verwachte toename met 10%
* Verdere vermindering van het verlies uit de bedrijfsactiviteiten
*

* Diagnostica-activiteiten: voortzetting van een hogere winstgevendheid

(*) EBITDA: earnings before interests, taxes, depreciation and amortization: resultaat vóór interesten, belastingen en afschrijvingen (**) Opbrengsten bevat productverkopen, royalty inkomsten en licentievergoedingen (***) Netto O&O investeringen bevatten 0&0 uitgaven, ontvangen subsidies, en 0&0 inkomsten uit contracten

Volgens Paul Magrez, Chief Operating Officer en tijdelijk aangesteld als CEO van Innogenetics, "De diagnostische activiteiten presteerden sterk in de eerste negen maanden van 2004 en vertoonden verhoogde winstgevendheid. We bevestigen dan ook onze algemene objectieven voor 2004 en verwachten een toename van productverkoop en van de licentievergoedingen voor het vierde kwartaal van 2004."

"Op het therapeutische vlak evolueert de integratie van de verworven therapeutische vaccin programma's volgens plan. Tijdens het eerste kwartaal van 2005, worden de tolerantie resultaten verwacht van de hepatitis B therapeutisch vaccin fase 1 klinische studie. In het tweede en vierde kwartaal van 2005 zal het resultaat van de fase 2b hepatitis C klinisch vaccin (INNO 201) studies worden bekend gemaakt. Voor één "niet-core" therapeutisch programma zal waarschijnlijk voor het einde van 2004 een partner gevonden worden."

Diagnostische activiteiten: verdrievoudigde toename van de operationele winst

Tijdens de eerste negen maanden van 2004 leverden de diagnostische activiteiten een winst op van 2,4 miljoen, een verdrievoudiging in vergelijking met 2003. De EBITDA(**) verhoogde met 30% tot 5.5 miljoen ten opzichte van dezelfde periode in 2003. De diagnostische opbrengsten(*) stegen met 49% tot 46,0 miljoen.

De wijzigingen bij het begin van het jaar in het bestelproces en het voorraadbeheer van onze partner voor HLA en het ontbreken van opbrengsten als gevolg van de verkoop van de Nederlandse dochteronderneming (Delft Diagnostic Laboratory BV) hebben de verkoop van de diagnostische producten verder beïnvloed. De opbrengsten bedroegen 40,3 miljoen ten opzichte van 39,34miljoen voor de eerste negen maanden van 2003. Wanneer men echter de HLA productlijn en de DDL opbrengsten niet in rekening brengt, stijgt de productverkoop in de eerste negen maanden met meer dan 15% vergeleken met dezelfde periode in 2003.

Deze gerealiseerde toename van opbrengsten uit productverkopen blijft de vooropgestelde jaarlijkse groei van 10% voor 2004 t.o.v. 2003 bevestigen.

Niet-product gerelateerde opbrengsten, gedreven door hogere opbrengsten uit royalties en licenties

De opbrengsten uit royalties stegen met 8% tot 2,9 miljoen in de eerste negen maanden van 2004, vergeleken met 2,7 miljoen voor dezelfde periode in 2003. Dat was voornamelijk te danken aan de toenemende vergoedingen van onze partners op het gebied van HIV-1 groep 0. Opbrengsten uit licenties bereikten het niveau van 2,7 miljoen, hoger dan de 2,1 miljoen uit de eerste negen maanden van 2003.

De opbrengsten uit contracten en subsidies voor onderzoek en ontwikkeling waren overeenkomstig de verwachtingen en bedroegen 4,2 miljoen. Ze zijn voornamelijk het resultaat van de contractuele verplichtingen van Solvay en Roche, en van subsidies in de diagnostische domeinen van hepatitis C en de ziekte van Alzheimer.

Uitgaven in lijn met de verwachtingen

De trends tot verbetering van de productiviteit en een gunstiger productmix werden bevestigd. De bruto marge in de eerste negen maanden van 2004 steeg tot 57,6%, vergeleken met 54,6% in dezelfde periode van 2003.

De kosten voor onderzoek en ontwikkeling gedurende de eerste negen maanden van 2004 bedroegen 24,5 miljoen en stegen met 2% vergeleken met dezelfde periode in 2003. Binnen het gebied van de diagnostische activiteiten daalden de uitgaven op vlak van onderzoek en ontwikkeling licht ( 8,6 miljoen) terwijl de kosten van de therapeutische onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's in de eerste negen maanden van dit jaar 15,9 miljoen bedroegen. Deze toename is in lijn met het budget van 2004 en weerspiegelt de focus op de therapeutische vaccin ontwikkelingsprogramma's, niet alleen voor hepatitis C, maar ook voor de integratie van de programma's in het domein van hepatitis B en het human papillomavirus.

Zowel de kosten voor marketing en verkoop als de algemene en administratieve kosten bleven tijdens de eerste negen maanden van 2004 onder controle zoals gepland. Deze kosten bedroegen samen 23,3 miljoen, een stijging met 3%.

Resultaten in lijn met vorig jaar

Het verlies uit de bedrijfsactiviteiten van Innogenetics in de eerste negen maanden van 2004 bedroeg 14,6 miljoen, in vergelijking met 14,3 miljoen voor dezelfde periode in 2003. De licht verminderde resultaten uit de bedrijfsactiviteiten zijn voornamelijk een gevolg van de hogere O&O investeringen gedurende de eerste negen maanden van 2004. Het nettoverlies in de eerste negen maanden van 2004 bedroeg 14,9 miljoen, overeenkomstig het niveau voor dezelfde periode in 2003.

Verbeterde cash positie

Op 30 september 2004 bedroeg de kaspositie van Innogenetics 24,8 miljoen, vergeleken met 24,0 miljoen eind september 2003. De kaspositie op 31 december 2003 bedroeg 43,5 miljoen, dankzij een kapitaalverhoging (december 2003) van netto 22 miljoen.

De kaspositie werd gedurende de eerste negen maanden van 2004 voornamelijk beïnvloed door, enerzijds de betaling van een licentievergoeding voor HCV genotyping door Roche ten belope van 5 miljoen, en, anderzijds, de betalingen door Innogenetics in het kader van de recente acquisities, in het bijzonder de therapeutische vaccin programma's van Genencor.

Over Innogenetics

Innogenetics is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf, gericht op het uitbouwen van parallelle activiteiten op het vlak van diagnostica en therapeutische vaccins.

In 2003 steeg het omzetcijfer tot 73 miljoen, met een winstgevende diagnostische afdeling. Binnen haar diagnostische activiteiten ontwikkelt Innogenetics een groot aantal gespecialiseerde producten in 3 domeinen: infectieziekten (hepatitis C, hepatitis B en HIV), genetische testen (HLA weefseltypering en mucoviscidose) en neurodegeneratie (de ziekte van Alzheimer). Binnen haar therapeutische activiteit concentreert Innogenetics zich op de ontwikkeling van haar therapeutische vaccins om tegemoet te komen aan de onbeantwoorde medische behoeften in het domein van de infectieziekten, met twee nieuwe producten in klinische evaluatiefase (hepatitis C in fase 2 en hepatitis B in fase 1). Met een sterk commercieel gericht management team en een duidelijk tweevoudig "business model" is Innogenetics een laag-risico investering in de biotechnologie met een mogelijk grote meeropbrengst.

Innogenetics werd opgericht in 1985 en is genoteerd op Euronext Brussels. De zetel van het bedrijf is gevestigd in Gent. Innogenetics heeft verkoopsfilialen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Innogenetics telt wereldwijd 590 medewerkers en heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 390 miljoen.

Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met :

Innogenetics
Jean-Christophe Donck
Vice President, Investor Relations
Phone +32 (0)9 329 1701
jeandon@innogenetics.com

www.innogenetics.com

Volledige persmededeling in pdf-formaat:

Eerste 9 maanden resultaten voor 2004

SPECIALE OPMERKING MET BETREKKING TOT INFORMATIE OVER DE TOEKOMST

Dit persbericht bevat verklaringen over de toekomst die risico's en onzekerheden inhouden, inclusief, maar niet beperkt tot projecties van toekomstige opbrengsten, resultaten uit de bedrijfsactiviteiten en andere risico's. Toekomstige beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat dit ramingen zijn, die alleen het oordeel van ons management weergeven en zij mogen niet zonder meer vertrouwen op deze verklaringen met betrekking tot de toekomst.