Partij voor de Dieren


Dierencoalitie presenteert Tob 40 kabinet Balkenende op Het Plein (Den Haag)
16-11-2004

Middeleeuws dierenwelzijnsbeleid

Amsterdam/Den Haag, 16 november - De Dierenbelangen Coalitie houdt vandaag om 12.45 uur een ludieke "middeleeuwse'' actie bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Vijftig in middeleeuwse kostuums uitgedoste actievoerders vormen een picketline. Tijdens deze actie, aan de voormiddag van de behandeling van de begroting van LNV, zal Marianne Thieme namens Wakker Dier, Bont voor Dieren, de Nederlandse Vegetariersbond, de Dierenbescherming, de Faunabescherming, de Vereniging Proefdiervrij en de Partij voor de Dieren een petitie aanbieden aan de voorzitter en leden van de vaste kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Minister Veerman voert een beleid dat ronduit middeleeuws is. Het verbod op de onverdoofde castratie van biggen is van de baan, dieren mogen weer tot in internationaal beschermde natuurgebieden worden opgejaagd. Tegen de opkomst van het zeehondenknuppelen wordt niets ondernomen, er wordt geen enkele energie gestoken in de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven, geen aandacht voor de promotie van plantaardige alternatieven voor vlees ..... Dit kabinet heeft meer dan 40 concrete stappen teruggezet in de tijd op het gebied van het welzijn van dieren.

De organisaties willen met deze gezamenlijke actie laten zien dat de overheid en kamerleden verantwoordelijk zijn voor een dramatisch ''Terug in de tijd'' beleid als het om dierenrechten gaat. Het lijkt er op alsof al die discussies in het parlement, de beelden op TV en jarenlange campagnes niet bij een ieder in Den Haag zijn aangekomen. De sleutelposities die vertegenwoordigers vanuit de intensieve veehouderij innemen in de regeringsfracties, geven aan dat dieren het in vrijwel alle gevallen afleggen tegen economische belangen.

Op het Plein voor de Tweede Kamer, gaan de actievoerders, letterlijk en figuurlijk, terug in de tijd. 5000 jaar menselijke geschiedenis laat het beeld zien van uitbuiting en vernietiging van dieren. Soorten zijn verdwenen, verschrikkelijke slachtpartijen hebben plaatsgevonden en dieren hebben in de loop van de tijd een stempel gekregen als proefdier, schietdier, gezelschapsdier of consumptiedier.

Het dieronvriendelijke kabinetsbeleid wordt gepresenteerd door middel van een Tob 40 waarin de belangrijkste verslechteringen op het gebied van dierenwelzijn zijn samengevat. De Dierenbelangen Coalitie is van oordeel dat het onderwerp dierenwelzijn en dierenrechten van het publieke en politieke toneel is afgegleden. Het kabinet Balkenende zet geen stap vooruit maar veertig stappen achteruit en kiest voor een beleid dat het dier letterlijk weer vogelvrij maakt.

De Dierenbelangen Coalitie vraagt aan de politiek om het tij te keren. Geen terugkeer naar de donkere middeleeuwen voor dieren, geen jacht op weerloze dieren, geen onvrijheid van dieren- arbeiders in de hokken en schuren, geen proeven op dieren terwijl er alternatieven zijn en geen exotische dieren als speeltjes voor mensen in de huiskamers. Daarom pleiten Wakker Dier, Bont voor Dieren, de Dierenbescherming, de Nederlandse Vegetariërsbond, de Faunabescherming, Vereniging Proefdiervrij en de Partij voor de Dieren voor een:

1. Parlementair onderzoek naar het dierenwelzijnsbeleid van de overheid

2. Invulling van de twaalf jaar oude kaderwet GWWD (waaronder het stellen van welzijnregels voor alle gehouden dieren in de veehouderij) en het vergroten van de overheidscontrole op naleving van dierenwelzijnregels

3. Opname dierenrechten in de Grondwet opdat dieren niet afhankelijk zijn van de politieke waan van de dag

4. Voortrekkersrol voor Nederland. Ons land heeft een eigen verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn (niet aan de leiband van Europa lopen!)

5. Invulling van de zorgplicht van de overheid voor dieren die slachtoffer worden van verkeer, mishandeling, verwaarlozing en uitbuiting

6. Afschaffen van onethisch diergebruik zoals bontproductie, genetische manipulatie van dieren, plezierjacht, gebruik van dieren in circussen en andere ''middeleeuws volksvermaak"
7. Overheidsinzet bij substantiële vermindering van het gebruik van dieren: het stimuleren van plantaardige voeding, verdere ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven, houdverbod voor exotische dieren

8. Afbouwen van de intensieve veehouderij

9. Zware straffen voor dierenmishandeling of -verwaarlozing (waaronder houdverbod) en een algehele identificatie en registratie van honden & katten

10. Onderzoek naar en invoering van alternatieven bij dodingsmethoden van vissen

Resumé: 12.45 uur start middeleeuwse protestactie op het Plein (ingang Tweede Kamer) te Den Haag. 13.30 uur aanbieden petitie aan Vaste Commissie voor LNV.