Politiebond ACP

Sociaal Akkoord is geen CAO!

Begin deze maand werd er een Sociaal Akkoord bereikt tussen de regering, werknemers en werkgevers. De inhoud van het akkoord richt zich op een groot deel van de sociale zekerheid in Nederland. Daarnaast zijn er gelijk ook afspraken gemaakt hoe we daar de komende jaren mee om moeten gaan. Omdat die Sociale Zekerheid en pensioenen gaan veranderen en zijn er afspraken gemaakt over zaken zoals de WAO, WW, Levensloop, (pre-)pensioenen en in heel algemene zin: de loonontwikkeling in Nederland. Dit Sociaal Akkoord is aan de zogeheten landelijke overlegtafel bereikt met de vertegenwoordigers van de vakcentrales van CNV, FNV en MHP.

Met het totstandkomen van dit akkoord zijn er afspraken gemaakt over deze basisvoorzieningen. Nu moeten er nog per CAO afspraken worden gemaakt voor de verschillende beroepsgroepen. Voor de politiesector met zijn speciale regelingen vraagt dit een (op het Sociaal Akkoord aanvullend) netwerk aan CAO-afspraken met minister Remkes. Allerlei afspraken over bijvoorbeeld AFUP, AFUP-specifiek en de TOR staan in de CAO en niet in het Sociaal Akkoord. Deze regelingen moeten nu omgebouwd worden binnen de nieuwe afspraken. In de CAO wordt pas duidelijk welk overgangsrecht er komt voor leden in de politiesector.

Omdat er aan de CAO tafel nog onderhandeld moet worden zijn de vakbondsacties in de politiesector ook niet beëindigd, maar opgeschort.