Crucell N.V.

Published: 14:30 16.11.2004 GMT+1 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell brengt laatste nieuws over productontwikkeling op bijeenkomst met financiële analisten

Leiden, 16 november 2004 - Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) presenteerde vandaag op een bijeenkomst met financiële analisten in New York de laatste resultaten van zijn productontwikkelingsprogramma's. De start van het klinisch onderzoek met de vaccinprogramma's van Crucell tegen influenza, Ebola en West-Nijl virus staat gepland voor 2005, terwijl het klinisch onderzoek met het malariavaccin in 2006 van start gaat. Ook werden voor het eerst details bekendgemaakt van de onderzoeksprogramma's naar SARS, tuberculose (TBC) en hondsdolheid (rabies).

"Crucell heeft dit jaar laten zien dat het aanpassen van onze strategie een juiste stap is geweest. Door zelf, op basis van onze eigen technologieën, vaccins en antistoffen te gaan maken, hebben we duidelijk waarde gecreëerd voor onze aandeelhouders. Wij hebben duidelijk laten zien met onze technologieën tal van productieproblemen te kunnen oplossen en effectievere vaccins te kunnen maken dan mogelijk is met de bestaande methodieken. Wij staan klaar om te beginnen met klinisch onderzoek voor onze belangrijkste vaccinprogramma's, we hebben ons licentieprogramma aanzienlijk uitgebreid, en we maken goede vorderingen met de productie van eiwitten. Bovendien slaagden we er ook nog in onze financiële reserves goed op peil te houden," zei Ronald Brus, President en Chief Executive Officer van Crucell.

Dr Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell, ging nader in op de vraag in hoeverre Crucell erin is geslaagd in 2004 een leidende positie te behalen met zijn technologieën. "Onze PER.C6® technologie is veilig en wordt nu door veel bedrijven gebruikt. PER.C6® is bij uitstek geschikt gebleken voor het vervaardigen van vaccins en antistoffen. Ook hebben we kunnen aantonen dat wij met onze MAbstract® technologie in zeer korte tijd zeer effectieve antistoffen kunnen afleveren."

Dr Jerald Sadoff, President en Chief Executive Officer van de Aeras Global TB Vaccine Foundation gaf op de bijeenkomst een presentatie waarin hij uiteenzette hoe Crucell's AdVac® vaccintechnologie er toe zal kunnen leiden dat er aanmerkelijk betere resultaten worden behaald met vaccins tegen besmettelijke ziekten als TBC en malaria.

Crucell's vaccinprogramma's voor epidemische en pandemische griep maakten in januari 2004 een belangrijke stap voorwaarts, toen werd aangekondigd dat Crucell een strategische overeenkomst was aangegaan met wereldmarktleider Aventis Pasteur voor het ontwikkelen van nieuwe griepvaccinproducten op basis van Crucell's PER.C6® technologie. Naar verwachting zal het klinisch onderzoek op basis van de resultaten van het samenwerkingsprogramma in het derde kwartaal van 2005 van start gaan.

Crucell verwacht dat het klinisch onderzoek met zijn vaccin tegen het West-Nijl virus in het vierde kwartaal van 2005 van start zal gaan. Eerder dit jaar kondigde Crucell al aan dat het eerste product op basis van PER.C6® was goedgekeurd: een veterinair vaccin tegen het West-Nijl virus bij ganzen, dat werd ontwikkeld in samenwerking met het Kimron Institute in Israël.

Het recombinante vaccin dat Crucell aan het ontwikkelen is tegen Ebola maakt ook goede vorderingen. In juni 2004 werd aangekondigd dat het vaccin bij onderzoek naar de effectiviteit in apen 100% succesvol was gebleken. Sindsdien wordt onderzocht wat de optimale dosering ervan is. Naar verwachting zal het klinisch onderzoek met dit Crucell-product eveneens in het vierde kwartaal van 2005 van start gaan.

Crucell's conceptvaccin tegen malaria, ontwikkeld in samenwerking met de National Institutes of Health (NIH), GlaxoSmithKline Biologicals en het Walter Reed Army Institute of Research, maakt ook zeer goede vorderingen. Onderzoek bij apen gaf aan dat het malariavaccin dat is gemaakt op basis van Crucell's AdVac® technologie een zeer goede immuunrespons opwekte. Naar verwachting begint het klinisch onderzoek met Crucell's malariavaccin in het tweede kwartaal van 2006.

De Antibody Discovery Group van Crucell rapporteerde zijn eerste succes in juni 2004, met de ontdekking van een antistof die beschermt tegen SARS. Vandaag maakte Dr Goudsmit een tweede succes bekend, met een antistof tegen hondsdolheid die werd ontdekt met behulp van Crucell's MAbstract® technologie. Dit antistof­product heeft al bewezen hamsters effectief te kunnen beschermen tegen een dodelijke dosis hondsdolheidvirus. De resultaten van nader onderzoek naar de verdere ontwikkeling van een dergelijk product tegen hondsdolheid zullen in het tweede kwartaal van 2005 worden bekendgemaakt.

"Vandaag kunnen wij laten zien dat de belangrijkste ontwikkelingsprogramma's van Crucell gestage vorderingen maken en dat we onze mijlpalen volgens plan passeren," zei Dr Goudsmit. "Wij houden ons aan onze beloften - en naar mate meer programma's de klinische fase bereiken, wordt onze pijplijn omvangrijker. Wij zijn nu wereldwijd betrokken bij de meeste van de belangrijkste initiatieven op het gebied van vaccins en ook onze Antibody Discovery Group behaalt waardevolle resultaten."

Crucell beschikt op dit moment over een financiële reserve van meer dan 80 miljoen (USD 100 miljoen). Het management is van mening dat deze reserves, zeker in combinatie met de gestage inkomstenstroom uit technologielicenties, externe financiering van bepaalde onderzoeksprogramma's en overheidssubsidies, voldoende moeten zijn om de ontwikkelingsprogramma's van Crucell te financieren totdat de onderneming het break-evenpunt bereikt.

De video webcast van de bijeenkomst met analisten zal te volgen zijn via de website van Crucell, www.crucell.com, en blijft beschikbaar tot 30 november 2004.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Elizabeth Goodwin
Director Investor Relations and Corporate Communications Tel. +31 (0)71 524 8718
e.goodwin@crucell.com