Vereniging Nederlandse Gemeenten

UITKOMSTEN OVERHEDENOVERLEG: CODE VOOR INTERBESTUURLIJKE VERHOUDINGEN

Zoals u in nieuwsbrief 1773 d.d. 10 november heeft kunnen lezen hebben het Rijk, de provincies en de gemeenten de eerste stap gezet naar verbetering van de onderlinge verhoudingen. In deze nieuwsbrief vindt u uitgebreide informatie over de Code Interbestuurlijke Verhoudingen, en de andere uitkomsten van het overleg.

Deze Code komt voort uit het rapport van de commissie Autonomie, een door de VNG ingestelde commissie waarover de ALV in juni 2004 een resolutie heeft aangenomen.

De Code legt de volgende zaken vast:

· aanscherping van de bestaande omgangsregels tussen overheden en deze vastgelegd in een Code voor interbestuurlijke verhoudingen;

· partijen komen binnen een jaar met maatregelen om de administratieve lasten tussen overheden te verminderen;

· vereenvoudiging van het interbestuurlijk toezicht, met als doel uniformering en het voorkomen van dubbel toezicht;

· een verkenning naar de veranderingen in de relatie en samenwerking tussen het algemeen bestuur (rijk, gemeenten en provincies) en het functioneel bestuur (zoals gezondheidsinstellingen en scholen);

· een verkenning naar de werkwijze en omvang van de gedeconcentreerde rijksdiensten en de vraag of, bij andere verdeling van verantwoordelijkheden, dereguleringswinst te behalen valt.

Om naleving van de afspraken te bevorderen, hebben partijen extra aandacht besteed aan de borging van afspraken. Twee keer per jaar bespreken de partijen de stand van zaken. De Raad van State zal een periodieke beschouwing opstellen over de interbestuurlijke verhoudingen. Partijen kunnen ook gezamenlijk de Raad van State verzoeken een advies te geven over aangelegenheden waarover ze het niet eens zijn geworden. Over de definitieve formulering van de adviesrol van de Raad van State vindt nog afstemming plaats tussen de minister van BZK en de Raad van State.

Het Algemeen Bestuur van de VNG spreekt zich in zijn vergadering van december uit over de Code. Indien u naar aanleiding van de Code opmerkingen heeft die het algemeen bestuur zou moeten meenemen in zijn afweging, dan kunt deze kenbaar maken via het mailadres Code@vng.nl.

Behalve over de verhoudingen tussen de overheden is gesproken over de financiële verhoudingen. Partijen hebben de afspraken over de beheersing van het EMU-saldo van de decentrale overheden bezegeld. Dit EMU-akkoord was al door de buitengewone ALV op 22 oktober 2004 goedgekeurd. Daarnaast is een gedragslijn afgesproken voor de omgang met fictieve budgetten: de spelregels uitnamesystematiek fondsen. Bovendien is het startschot gegeven voor een verkenning naar een eigen inkomstengebied van gemeenten en provincies. In april 2005 moet onder onafhankelijk voorzitterschap een rapportage gereed zijn. Het pakket moet een oplossing bieden voor geconstateerde knelpunten.

Tijdens het overleg bleek er ook voldoende basis te zijn om het overleg over de WMO te heropenen. De gesprekken zullen onder andere gaan over een gefaseerde invoer en de financiering van de WMO. Met staatssecretaris Ross is afgesproken de mogelijkheid voor een tijdelijke doeluitkering nader uit te werken.

Op initiatief van IPO worden gezamenlijke afspraken voorbereid om te komen tot uitvoeringscontracten tussen (samenwerkende) gemeenten, provincies en rijk over belangrijke themas uit de Nota Ruimte. Afspraken hierover worden in januari 2005 voorgelegd aan het kabinet en de besturen van IPO en VNG.

geactualiseerd op: 16 november 2004