Provincie Flevoland




Rekenkamer voor randstadprovincies

Provinciale Staten stemmen in met de instelling van een onafhankelijke Randstedelijke Rekenkamer. Op 1 januari 2005 zal de Rekenkamer in werking treden. Er is gekozen voor een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.

De rekenkamer zal structureel onderzoek doen naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het door het provinciebestuur gevoerde bestuur. De Rekenkamer beslist zelf over het
onderzoeksprogramma dat zij gaat uitvoeren. Elk jaar wordt aan Provinciale Staten verslag uitgebracht van de bevindingen. De Rekenkamer kan voorstellen doen naar aanleiding van de bevindingen.

De samenwerking tussen de Randstadprovincies heeft een aantal voordelen. De kosten voor het instellen van de Rekenkamer kunnen verdeeld worden. Het is de bedoeling dat de Rekenkamer zal leiden tot een versterking van de Randstedelijke samenwerking. De invoering van de Rekenkamer is een wettelijke verplichting, opgelegd door de Wet Dualisering Provinciebestuur.