Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Strafrechtadvocaten willen wetswijziging

Uitzenddatum: Di. 16 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Ton van der Ham en Arie Rijneveld

Het afluisteren van telefoongesprekken tussen advocaat en cliënt, het observeren van advocatenkantoren: justitie doet het. Onrechtmatig, vindt de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). De vereniging wil de bepalingen aanvechten voor de rechter. In Netwerk vier voorbeelden uit de praktijk.

Geheimhoudingsplicht
De wetgeving zou moeten veranderen, aldus de NVSA. Het tappen van de telefoon is een inbreuk op het verschoningsrecht: de geheimhoudingsplicht van de advocaat wordt erdoor geschonden. Het is bovendien verboden deze informatie te gebruiken voor onderzoek van justitie en politie, maar dit gebeurt wel. Via de rechtbank probeert de NVSA minister Donner van Justitie te dwingen de regelgeving te veranderen.

Gasontploffing
Het eerste succes lijkt al geboekt. De Haagse rechtbank sprak twee verdachten van een gasontploffing vrij. Ook tijdens dit onderzoek werden de gesprekken tussen verdachte en advocaat opgenomen. De verslagen daarvan zaten veel langer dan toegestaan in het onderzoeksdossier. Daardoor kan het onderzoek zijn beïnvloed.

Zwaarste sanctie
Volgens advocaat Van Ardenne was deze uitspraak een duidelijk signaal. âDe rechter heeft de zwaarste sanctie opgelegd. De politie en het OM hebben grove fouten gemaakt, waarbij de rechten van advocaten en verdachten met voeten zijn getredenâ, zei hij maandag.

'Fundamenteel onjuist'
Het is een van de vier zaken waar Netwerk uitgebreid op in gaat. In Netwerk onder andere reacties van advocaten en Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA). Hij noemt de praktijken âfundamenteel onjuistâ en wil een gesprek met minister Donner.