INTELLIGENCE GROUP

Activiteit op de arbeidsmarkt neemt toe

Activiteit op de arbeidsmarkt neemt toe

Capelle aan den IJssel 39 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is, nu de economie weer aantrekt, meer bereid om naar een andere werkgever uit te kijken. Ook is de arbeidsmarktactiviteit met 9 procent toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2004. 14 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is op zoek naar een nieuwe baan, terwijl dit 12 procent was in het eerste kwartaal van 2004. Dit blijkt uit het continu Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van de Intelligence Group dat onder ruim 12.000 personen is gehouden in 2004 en onder 868 werkzame personen in oktober 2004.

Toenemende arbeidsmarktactiviteit

Als het slechter gaat met de economie, neemt de arbeidsmarktactiviteit vaak af. Mensen blijven zitten waar ze zitten en kiezen meer voor zekerheid. Nu de economie aantrekt, neemt de arbeidsmarktactiviteit ook toe. Tussen het eerste en het derde kwartaal is het actief zoekende gedeelte van de werkende beroepsbevolking met 9 procent gestegen. Ook de groep latent zoekend is gestegen met 4 procent. In totaliteit houdt 60 procent van de werkende beroepsbevolking de arbeidsmarkt in de gaten, uitkijkende naar een nieuwe mogelijkheid.

Kwartaal 1 Kwartaal 3 index Q1 - Q3 % %
Ik ben actief op zoek naar een (nieuwe) baan
12 14 109
Ik ben niet echt op zoek naar een (nieuwe) baan, maar ik houd de arbeidsmarkt wel in de gaten
44 46 104
Ik ben helemaal niet op zoek naar een (nieuwe) baan 43 40 93

Door de aantrekkende economie ontstaat een grotere arbeidsmarktmobiliteit

Door de aantrekkende economie en de stijgende arbeidsmarktactiviteit durven werknemers weer eerder over te stappen naar een nieuwe baan. Hierdoor ontstaan openstaande vacatures en deze moeten weer ingevuld worden. Op deze manier neemt de mobiliteit op de arbeidsmarkt toe. Aan de werkzame Nederlandse beroepsbevolking is de volgende stelling voorgelegd: nu de economie weer aantrekt, ben ik meer bereid om naar een andere werkgever uit te kijken. 39 procent van de ondervraagden was het (helemaal) eens met deze stelling. Vooral de groep tussen de 25 en 35 jaar is om zich heen aan het kijken. Ruim 45 procent van hen is meer bereid om weer naar een nieuwe werkgever uit te kijken nu de economie weer aantrekt.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 22 procent van de werkende beroepsbevolking al lang ergens anders zouden hebben gewerkt als de economie goed zou zijn geweest. Zelfs 30 procent van de lager opgeleiden is het eens met deze stelling.

17 Procent van de werkzame Nederlandse beroepsbevolking geeft aan momenteel niet tevreden te zijn met zijn/haar baan, maar durft het risico om te kiezen voor een nieuwe werkgever niet te nemen. Ook hier is het percentage onder laag opgeleiden groter dan onder hoog opgeleiden. Deze laatste groep heeft dan ook meer vertrouwen op de arbeidsmarkt.

Voor nadere informatie en tabellen:

www.intelligence-group.nl
Intelligence Group
Postbus 748
2900 AS Capelle aan den IJssel

Contactpersoon:
Geert-Jan Waasdorp

010 258 77 28
geert-jan@intelligence-group.nl

16 nov 04 17:02