GroenLinks

GroenLinks: AIVD heeft Perestrojka nodig

16 november 2004

GroenLinks ziet in het rapport van de Commissie-Havermans een naar binnen gekeerde AIVD opdoemen tegen wie nooit gezegd is dat de Koude Oorlog is afgelopen. Samenwerking, openheid en democratisering moeten de AIVD in staat stellen zich effectief in te zetten tegen terrorisme, aldus GroenLinks.

Vandaag publiceerde de Commissie Bestuurlijke evaluatie Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, kortweg: de Commissie-Havermans, haar rapport over het functioneren van de AIVD en de politieke aansturing ervan. De bevindingen van de Commissie baren GroenLinks zorgen. Er is sprake van fragmentarische en onduidelijke sturing van de AIVD, er is een gebrekkige controle op de AIVD, de bestuurlijke omgeving van de AIVD is te complex, maar bovenal: de AIVD kan veel meer met de beschikbare informatie als die informatie maar gedeeld wordt met anderen en de samenwerking met andere organisaties binnen de veiligheidsketen op gang komt.

GroenLinks verlangt met grote spoed een effectief opererende AIVD. Er bestaat geen behoefte aan een AIVD dat werkt als een in zichzelf gekeerd wetenschappelijk instituut. Kwalitatief hoogstaande informatievoorziening is maar één kant van de medaille, intensieve samenwerking met bijvoorbeeld de politie is net zo wezenlijk. Daarnaast wil GroenLinks méér democratische controle, nu de aansturing van de AIVD sterk te wensen overlaat. Juist voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten hoort te gelden: vertrouwen is goed, maar controle is beter. De minister van Binnenlandse Zaken hoort weer de AIVD aan te sturen.

Marijke Vos