Gemeente Leiden

Wethouder Geertsema voltooit nieuwe winterkist visfontein

Wethouder A. Geertsema (Monumenten en Archeologie) voltooide op 16 november de nieuwe winterkist voor de historische visfontein aan de Vismarkt in Leiden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst plaatste de wethouder het laatste ornament van de winterkist. Om de visfontein te beschermen tegen regen, wind en vorst werd deze sinds 1872 tijdens de wintermaanden ingepakt met een winterkist. In de zestiger jaren van de vorige eeuw is dit inpakken echter in onbruik geraakt. Omdat de gemeente Leiden het behoud van de fontein belangrijk vindt, is een nieuwe winterkist gebouwd en gaat de fontein voortaan weer beschermd de winter in.

De visfontein aan de Vismarkt dateert uit 1693 en kwam tot stand onder toezicht van de toenmalige stadsarchitect Jacob Roman. De Haagse beeldhouwer Jacobus Hannaert stond borg voor het ontwerp en de uitvoering. De visfontein was de eerste openbare stadsfontein in Leiden en diende om de visverkopers van vers water te voorzien. Tegenwoordig heeft de fontein deze functie niet meer, maar zorgt hij wel voor een mooie herinnering aan het verleden en een historische aanblik van de vismarkt.

De gemeente wilde de vroegere winterkist zo goed mogelijk nabouwen, om zo het vroegere winterse stadsbeeld in ere te herstellen. Aan de hand van oude foto's, prenten en het bewaard gebleven bestek is de winterkist in de afgelopen maanden nagemaakt. In het oorspronkelijke bestek is nauwkeurig aangegeven uit hoeveel onderdelen de kist bestond, welke materialen waren gebruikt en hoe de kist in elkaar is gezet. Daarnaast deed de gemeente in april dit jaar een oproep in de Stadskrant naar de kleur van de oorspronkelijke kist. De reacties van verschillende Leidenaren hebben bijgedragen aan de uiteindelijke kleurkeuze van de nieuwe winterkist.

Van half oktober tot half maart is de visfontein weer omhuld door de winterkist en beschermd tegen winterse invloeden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Judith Verhoeff, afdeling Communicatie van de dienst Bouwen en Wonen, tel. 071 - 516 58 92.


---- --