Gemeente Utrecht

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR DE HEER DRS. M.A.M. ORNSTEIN

Op 16 november 2004 om 17.00 uur heeft de burgemeester van Utrecht, mevrouw A.H. Brouwer-Korf, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer drs. M.A.M. Ornstein (71). De heer Ornstein is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Tot aan zijn pensionering in 1995 was de heer Ornstein werkzaam als geoloog en mijnbouwkundig expert bij Akzo. Hij werkte als veldgeoloog in Brazilië, Suriname en een aantal Afrikaanse landen.

De heer Ornstein heeft diverse belangrijke geologische ontdekkingen op zijn naam staan. Na zijn pensionering heeft hij zijn geologische kennis gebruikt om op diverse plaatsen in de wereld de mijnbouw van ertsen en mineralen nieuw leven in te blazen en op kleine schaal te exploiteren.

Daarnaast is hij als bestuurder op diverse terreinen werkzaam. Zo is hij onder meer curator van het Artis Geologisch Museum, vice-voorzitter van de Maatschappij voor Wetenschappelijk onderzoek in de Tropen-Treub Maatschappij, lid van de Commissie van Aanbeveling en projectduwer van de Stichting Sabanapeti, Instituut voor Afro-Surinaamse Marroncultuur, -kunst en -geschiedenis. Als adviseur van de Stichting Internationale Solidariteit Utrecht (SISU) heeft de heer Ornstein een belangrijke bijdrage geleverd aan projecten op het gebied van onderwijsvoorzieningen, transportvoorzieningen en houtbewerking. Hij is voor zijn bijzondere verdiensten onderscheiden door het Groot Opperhoofd van de Ndyuka Marrons met de Gaanman Matodja Daa.

Tevens is hij lid van de Raad van Advies van de Stichting MOWIC (Monuments of the West India Company). In dit kader heeft de heer Ornstein een cruciale rol gespeeld in de realisering van onder andere de restauratie van Fort Oranje op het eiland Itamacará voor de kust van Brazilië.

Ook op politiek terrein is de heer Ornstein actief. Hij maakte onder meer deel uit van de gemeenteraad van Utrecht voor de VVD vanaf 1998 tot 2001.

De heer Ornstein ontvangt de Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten op geologisch, mijnbouwkundig, maatschappelijk en politiek terrein.

Noot voor de media:
De onderscheiding is in besloten kring uitgereikt. Voor meer informatie en een foto van de uitreiking kunt u contact opnemen met de heer J.C.M. Kuperus, Chef kabinet burgemeester, telefoon (030) 286 10 41 of 06 250 327 29.