Crucell N.V.

Published: 17:40 16.11.2004 GMT+1 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell ontdekt en valideert menselijk monoklonaal antistofproduct dat bescherming biedt tegen hondsdolheid in samenwerking met CDC en TJU

Leiden, 16 november 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) heeft vandaag de ontdekking en preklinische validatie van een effectief monoklonaal antistofproduct tegen hondsdolheid bekend gemaakt. Het onderzoeksprogramma van Crucell is uitgevoerd in nauwe samenwerking met twee leidende instellingen op het gebied van antistoffen tegen hondsdolheid: de Thomas Jefferson Universiteit (TJU) in Philadelphia en de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta. Deze nieuwe benadering biedt mogelijk een alternatief voor Human Rabies Immune Globulin (HRIG). HRIG wordt op dit moment gebruikt in combinatie met een vaccin tegen hondsdolheid bij blootstelling aan deze dodelijke ziekte. Met HRIG zijn echter problemen wat betreft de kosten, de beschikbaarheid en de mogelijke risico's.

In het onderzoeksprogramma werd gebruik gemaakt van Crucell's MAbstract® technologie, waardoor een combinatie van twee menselijke antistoffen tegen hondsdolheid is ontwikkeld. Uit proeven die het afgelopen halfjaar zijn gedaan in samenwerking met de TJU en op basis van een Collaborative Research and Development Agreement (CRADA) met de CDC, bleek dat het nieuwe antistofproduct in hamsters (het standaard diermodel) een bescherming bood die ten minste gelijk was aan die van HRIG.

"Crucell's monoklonale antistofproduct is een grote ontdekking op het gebied van hondsdolheid," zei Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer bij Crucell. "Als een biofarmaceutisch product wordt ontwikkeld op basis van dit antistofproduct, zal het mogelijk zijn HRIG te vervangen met een veilig en effectief product dat wereldwijd toepasbaar is."

Een vervanger voor HRIG is gewenst voor mensen die aan hondsdolheid zijn blootgesteld. HRIG is, evenals het goedkopere equine rabies immunoglobulin (ERIG), slechts beperkt voorradig, vooral in Aziatische landen waar hondsdolheid een alledaagse bedreiging is. Ook zijn mogelijk risico's verbonden aan het gebruik van HRIG en ERIG, omdat deze worden geproduceerd op basis van bloedserum van mensen of paarden. Crucell's antistofproduct wordt daarentegen geproduceerd op basis van de PER.C6® technologie, een menselijke cellijn waarmee het mogelijk is op grote schaal te produceren zonder gebruik te maken van bloedserum.

"Na deze positieve resultaten tegen hondsdolheid in hamsters, kunnen we nu verder gaan met de voorbereiding van klinisch testmateriaal om de veiligheid van ons product in mensen aan te tonen," aldus Jaap Goudsmit. "Dit is de tweede belangrijke ontdekking van onze Antibody Discovery Group dit jaar. In juni maakte Crucell in het medische vakblad The Lancet al de ontdekking van een antistof tegen SARS bekend."

Over hondsdolheid
Hondsdolheid is een virusziekte die voorkomt bij zoogdieren en die doorgaans wordt overgebracht door de beet van een hondsdol dier. Het virus tast het centrale zenuwstelsel aan en veroorzaakt encephalopathie en uiteindelijk de dood als er geen medische hulp wordt gezocht vóór de eerste symptomen waarneembaar zijn. Hondsdolheid komt voor op het vasteland van Azië, Amerika en Afrika. Ook in Groenland en de Oost-Europese landen komt hondsdolheid voor. Jaarlijks worden er wereldwijd ongeveer 10 miljoen mensen behandeld omdat zij zijn blootgesteld aan hondsdolheid. Naar schatting overlijden er jaarlijks 40 tot 70 duizend mensen aan de ziekte, veelal in India. Het is te verwachten dat de markt voor een geneesmiddel tegen hondsdolheid aanmerkelijk zal groeien naar mate de welvaart in de meestgetroffen landen als India en China toeneemt.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Elizabeth Goodwin
Director Investor Relations and Corporate Communications Tel. +31 (0)71 524 8718
e.goodwin@crucell.com