Provincie Noord-Holland

Twee miljoen voor versterking landbouw en visserij

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn van plan jaarlijks een bedrag van bijna twee miljoen euro te besteden aan duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap in de landbouw en visserij. Waar dat geld naar toe gaat staat in het ontwerp - Landbouw-en Visserijagenda 2004-2007 dat het dagelijks bestuur binnenkort voorlegt aan Provinciale Staten.

De agribusiness en de visserij zijn voor Noord-Holland economisch gezien van groot belang. Ondanks of juist dankzij de drastische veranderingen in deze sectoren, zijn er volgens Gedeputeerde Staten verdere ontwikkelingen mogelijk op het gebied van : ' biologische en duurzame landbouw', 'innovatie en ondernemerschap' en 'perspectief voor de visserij'. Op die drie punten zet het dagelijks bestuur geld en mankracht in en benoemt in zijn Agenda een reeks concrete acties. Gestreefd wordt naar concrete resultaten in 2007.

Enkele voorbeelden daarvan:
Op het terrein van Biologische en duurzame landbouw: Zes procent van de land-en tuinbouwproducten zijn biologisch geteeld. Minimaal 80 % van de glastuinbouwbedrijven is op de hoogte van de mogelijkheid om duurzame energie te gebruiken. (verbetering van de waterkwaliteit en beperking van de CO2 - en lichtuitstoot). Ongeveer 50 ha oud glas in de regio Aalsmeer wordt heringericht. De mogelijkheden om via een gesloten systeem bollen te telen in de Wieringermeer zijn bekend.

Op het terrein van Innovatie en ondernemerschap: Er is een goed functionerend regionaal innovatie-en kennisnetwerk. Een derde van de jonge boeren laat bij bedrijfovername een bedrijfsplan opstellen en er zijn cursussen voor bedrijfsopvolgers in alle regio's.
De helft van de boeren in de binnenduinrand en veenweidegebieden ziet mogelijkheden om zijn bedrijf economisch te versterken. 75 procent van de agraries zijn bekend met de mogelijkheden van kavelruil.
Voor bouwen op agrarische bedrijven bestaat een adequate planologische regeling.

Op het gebied van perspectief voor de visserij: De werkgelegenheid in de vissector ligt minimaal op het niveau van 2003.
De Noord-Hollandse afslagen werken samen.
Er zijn tien nieuwe visteeltprojecten van start gegaan. Met de provincies Flevoland en Friesland wordt in de toeristische sector werkgelegenheid gevonden als alternatief voor de IJsselmeervisserij.

Bij het opstellen van deze ambitieuze Agenda zijn Gedeputeerde Staten niet over één nacht ijs gegaan. Zij hebben onderzoeken laten verrichten naar de Lange termijnperspectieven voor de landbouw in de provincie Noord-Holland en naar het Toekomstperspectief voor Noord-Hollandse visafslagen. Ook zijn er diverse gespreksbijeenkomsten georganiseerd met mensen uit het bedrijfsleven. Daarnaast bezoekt de landbouwgedeputeerde Hans Schipper stelselmatig boeren en tuinders om van hen te horen wat de dagelijkse praktijk is, waar ze tegenop lopen en welke initiatieven zij nemen op gebied van schaalvergroting of uitbreiding van activiteiten.
Marjan Hoenson 16 november 2004