Socialistische Partij

Dierencoalitie eist aandacht voor dierenrechten

16-11-2004 * Vijftig in middeleeuwse kostuums uitgedoste actievoerders vormden vanmiddag een picketline bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Tijdens deze actie, aan de voormiddag van de behandeling van de begroting van LNV, boden een groot aantal
dierenbeschermingsorganisaties een petitie aan aan de vaste kamercommissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.

Minister Veerman heeft beleidsvoornemens die ronduit middeleeuws zijn, stelt de Dierenbelangen Coalitie. Het verbod op de onverdoofde castratie van biggen is van de baan, dieren mogen weer tot in internationaal beschermde natuurgebieden worden opgejaagd. Tegen de opkomst van het zeehondenknuppelen wordt niets ondernomen, er wordt geen enkele energie gestoken in de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor vlees en proefdieren... Dit kabinet heeft meer dan 40 concrete stappen teruggezet in de tijd op het gebied van dierenwelzijn, aldus de kritiek van de actievoerders, onder wie Harry Voss van het SP MilieuAlarmteam, die verkleed ging als beul.

De Dierenbelangen Coalitie vraagt aan de politiek om het tij te keren. Geen terugkeer naar de donkere middeleeuwen voor dieren, geen jacht op weerloze dieren, geen onvrijheid van dierenarbeiders in de hokken en schuren, geen proeven op dieren terwijl er alternatieven zijn en geen exotische dieren als speeltjes voor mensen in de huiskamers. De actievoerders pleiten onder andere voor een parlementair onderzoek naar het dierenwelzijnsbeleid, opname van dierenrechten in de Grondwet, en afschaffen van onethisch diergebruik zoals bontproductie, genetische manipulatie van dieren, plezierjacht, gebruik van dieren in circussen en ander ''middeleeuws volksvermaak".

Kamerlid Krista van Velzen stond de dierenrechtenactivisten te woord. Als SP-woordvoerder zet zij zich consequent in voor verbetering van de dierenrechten. "Maar ik vrees dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn om een kamermeerderheid te krijgen waar dierenwelzijn weer écht op de agenda staat."