Vrijheid van meningsuiting, maar scheld je moeder niet uit

DEN HAAG, 20041114 -- In de Islam en net zoals in veel andere wereldgodsdiensten of andere levensbeschouwingen wordt het eren en het respecteren van je moeder en van je vader als zeer belangrijk gezien.


Het verzorgen van je ouders wanneer zij hulp nodig hebben of een lief gesprek met hen voeren worden zelfs gezien als één van de vele vormen van de Djihad.

De Djihad wat te vaak eenzijdig en uit zijn verband vertaald wordt als Heilige Oorlog. De echte en volledige betekenis van het woordje Djihad is 'je volledig inzetten op de weg van God' en dat kan ook wanneer je een bloemetje of een geschenk uit liefde aan je moeder geeft.

De profeet Moehammed (vrede zij met hem) zei dat wanneer iemand zijn eigen moeder uitscheldt hij het paradijs niet zal betreden. Maar ook Jezus (vrede zij met hem) zegt in Matheus 15:4 : Eert uw vader en moeder, en: Wie vader of moeder vloekt, die zal den dood sterven (hierbij refereert hij aan de wetten van de profeet Mozes (vrede zij met hem))

De metgezellen van de profeet Moehammed (vrede zij met hem) waren stom verbaasd dat iemand het hen in zijn hoofd zou halen om zijn eigen moeder te beledigen. De profeet antwoordde:"Iemand scheldt de moeder uit van een andere. Waarop de andere ook de moeder van zijn tegenstander zal gaan uitschelden. Op deze wijze hebben zij beiden hun eigen moeder uitgescholden.

De profeet Jezus (vrede zij met hem) zegt dat het niet wassen van de handen voor het eten, niet iemand slecht maakt, maar dat hetgeen wat uit zijn mond komt, wel een persoon slecht kan maken. En zo zei de profeet Moehammed (vrede zij met hem):"Zeg het goede of zwijgt".

In de discussie over waarden en normen, vrijheid van meningsuiting, godslastering en het recht om de andere te kunnen beledigen is het misschien goed om te beseffen dat geen enkel goed kind of burger het waardeert wanneer zijn ouders, religie of land wordt uitgescholden.

En dat elke vorm van dialoog of debat wat op een dergelijke wijze begint geen vrede zal oogsten maar slechts wederzijdse haat zal zaaien.