Gemeente Moerdijk


GROENWERKZAAMHEDEN WALLEN WILLEMSTAD

Het college stelt aan de raad voor om het al uitgetrokken krediet van 90.000 in te gaan zetten voor eenmalige extra werkzaamheden op de Wallen in Willemstad. Daarnaast wil het college jaarlijks 10.000 extra beschikbaar stellen voor ecologisch groenbeheer.

In 2003 heeft de raad al 90.000 gereserveerd voor eenmalige extra werkzaamheden. De vestingwerken zijn hiervoor grondig geïnventariseerd. Het voorstel is om:

* achterstallig onderhoud aan bomen weg te werken;
* schelpenpaden naar de bunkers aan te leggen, waardoor de bunkers beter bereikbaar worden voor wandelaars;

* antisliplagen aan te brengen op de traptreden en de leuningen van de trappen te verzetten zodat de trappen beter begaanbaar worden.

De uitgangspunten zijn besproken met de Heemkundekring van Willemstad. Zij stellen voor de grasoppervlakten ecologisch te beheren, zodat de aantrekkingskracht van de vestingwerken groter wordt. In de praktijk betekent het dat er nog steeds twee keer per jaar gemaaid wordt, maar dat het gras afgevoerd wordt. Nu is dat niet het geval. De grond krijgt door het laten liggen van het gemaaide gras te veel voedsel. Om die reden groeien er te veel brandnetels en braamstruiken. Door het afvoeren van het gras zullen ze plaats maken voor mooie gevarieerde kruiden. Het gebied wordt hierdoor ook aantrekkelijker voor vogels en andere dieren. Om het ecologische beheer door te voeren is een verhoging van de onderhoudskosten nodig van 10.000 per jaar.

De gemeente houdt op woensdag 17 november 2004 vanaf 19.00 uur een informatieavond over dit onderwerp in gebouw Irene. De werkzaamheden starten begin 2005 .Hierbijhoudtdegemeente rekening met de Flora- en Faunawet, die uitvoering buiten het broedseizoen van vogels voorschrijft. De commissie Fysieke Infrastructuur behandelt het voorstel op 16 november. Op 2 december beslist de raad.