Unieke samenwerking tussen Delta Lloyd Bank, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en Notariskantoren.

Nieuw communicatieplatform gaat 'estate planning' op de kaart zetten

Op woensdag 17 november om 15.00 uur vindt in 'Living Tomorrow' Amsterdam de lancering plaats van Erfenis.nl, een multimediaal informatieplatform dat ervoor gaat zorgen dat nalatenschapsplanning de aandacht krijgt die het verdient. Behalve door een boek, geschreven door erfrechtautoriteit prof. mr. M.J.A. van Mourik, wordt het project gedragen door een interactieve website, een periodieke digitale nieuwsbrief, een serie regionale events en een landelijk publicitair offensief.

Demografische ontwikkelingen, vermogen en taboe
Nederland vergrijst. Vorig jaar telde Nederland 2,1 miljoen vijftigers, zo'n 600.000 meer dan 10 jaar daarvoor en die trend zet zich voort. De naoorlogse generatie heeft goed geboerd. Het aantal huishoudens met een vermogen boven ¤ 100.000,- steeg tot 3,1 miljoen huishoudens (bron: CBS). In de komende 10 tot 20 jaar vindt dan ook een ongekend omvangrijke kapitaalsoverdracht plaats aan een volgende generatie.

Toch blijkt dat 'estate planning' (het plannen dat vermogen 'ongeschonden' van de ene generatie op de volgende overgaat) en de nalatenschap in bredere zin, vaak niet goed is geregeld. Onwetendheid over de regelgeving, maar ook het taboe rondom overlijden, maakt communicatie rondom het onderwerp complex. Een door de Universiteit van Amsterdam uitgevoerd onderzoek uit 2002 bevestigt dit. De Belastingdienst spint er garen bij.
Op grond van deze demografische ontwikkelingen en de behoefte aan toegankelijke informatie, gecombineerd met verzoeken van dienstverleners en de invoering van het nieuwe erfrecht in 2003, is een projectteam samengesteld voor de oprichting van Erfenis.nl.

Ontmoetingsplaats van vraag en aanbod
Nog steeds zadelen overledenen onbedoeld hun nabestaanden op met allerlei financieel, fiscaal en juridisch regelwerk, simpelweg omdat men er niet over na heeft gedacht of niet weet welke wegen men moet bewandelen. Vaak worden de nabestaanden daardoor geconfronteerd met ongewenste spanningen, in een toch al emotionele tijd. Tegelijkertijd is er bij zowel commerciële als non-profit organisaties behoefte geconstateerd om informatie over erfenissen toegankelijk te maken. Zij hebben behoefte om zich te profileren en in contact te komen met de doelgroep. Bij Erfenis.nl komen vraag en aanbod bij elkaar en ontstaat een communicatieplatform over alles wat raakvlakken heeft met het begrip erfenis.

Uitnodiging
Op woensdag 17 november aanstaande om 15.00 uur vindt de lancering van Erfenis.nl plaats in het huis van de toekomst 'Living Tomorrow', gelegen naast de Arena in Amsterdam ZO.

15.00 uur Ontvangst
* Welkom door Tom Kok, middagpresentator, voorzitter van DDMA en oud
partijvoorzitter D66

* Motivatie Erfenis.nl door Mike Vermeer,
projectcoördinator werkgroep
Levenszaken goed geregeld

* Inleiding door mr. D. van Dijk, voormalig
Directeur-generaal en
Regeringscommissaris op het ministerie van Justitie , raadsheerplaatsvervanger aan de Gerechtshoven te Den Haag en 's- Hertogenbosch.

* Voordracht 'estate planning' door prof. mr. M.J.A. van Mourik, auteur van onder andere het boek Erfenis.nl (ISBN 90 453 0037 0, NUR 822), hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, notaris en veelgevraagd spreker.

* Meest gestelde vragen sessie. Tom Kok legt de
veelvoorkomende problematiek rondom de erfenissen en estate planning voor aan onder meer de auteur.

* Informele bijeenkomst . De aanwezige pers in de gelegenheid in contact te treden met de sprekers, leden van de Raad van advies en de founders. Na afloop is er gelegenheid tot een rondleiding door de locatie en ontvangen de aanwezigen een persmap alsmede een exemplaar van het boek.

18.00uur Einde borrel. Gelegenheid tot volgen van rondleiding in Living Tomorrow.

U bent van harte welkom bij deze gelegenheid. Graag ontvangen wij uiterlijk 12 november a.s. melding van uw komst, zodat wij u tijdig een bevestiging en routebeschrijving kunnen toezenden. Hiervoor kunt u contact opnemen met Kees Zandstra, telefoon 0900-12LEVEN of 020-7510963 of een e-mail sturen naar kees@levenszakengoedgeregeld.nl

Tevens bestaat de gelegenheid om op afspraak een interview af te nemen met de auteur en/of projectcoördinator Mike Vermeer in de gehele maand november. Onderzoeksinformatie en ander tekst- en beeldmateriaal is eveneens voor de pers beschikbaar.

U kunt ook dit formulier ingevuld retour faxen aan 020 - 697 7409

Dhr./Mw.: ????????????????????????????

Volledige naam: ????????????????????????????

Aanwezig namens: ????????????????????????????

Adres: ????????????????????????????

????????????????????????????

Telefoon: ????????????????????????????

Fax: ????????????????????????????

Email*: ????????????????????????????


* Bevestiging en routebeschrijving wordt per email verzonden.

Burgemeester Stramanweg 102 U - 1101 AA Amsterdam ZO Postbus 23143 - 1100 DP Amsterdam ZO
0900 - 12 LEVEN óf 020 -- 751 0963 020 - 697 7409