Ingezonden persbericht


Studium Generale:

In Hoger Sferen

Om los te komen van een wereld waarin (bijna) alles draait om studiepunten, geld, macht, carrière, moet er af een toe een moment zijn waarop je je kunt verdiepen in jezelf, je plaats zien in het geheel, terugkeren naar de basis, kortom: vertoeven in andere (hogere?) sferen. Maar het is voor de meeste mensen lastig over de grenzen van de eigen ik heen te kijken. Of zoals de Chinese filosoof Zhuangzi al zei: Hoe kun je aan een kikker die op de bodem van de put leeft, de grootheid van de oceaan beschrijven. Hij zal je niet begrijpen .

Het programma van de maand november gaat daarom in op de vooronderstellingen, ideeën en argumenten van denkers, die werkten en werken binnen en buiten de grenzen van de westerse filosofische tradities. Het programma biedt aan de deelnemers een oriëntatie op de grote diversiteit van de verschillende filosofische en spirituele tradities, op zoek naar dwarsverbindingen en raakvlakken tussen Oosterse en Westerse kennis.

Woensdag 17 november

Een Scheutje Chaos

door Ger Vertogen

Om te leven moet je jezelf eens in de zoveel tijd een scheut chaos toedienen, dat geeft je systeem de energie zichzelf opnieuw in te richten. Geloof in de wetenschap, geloof in de techniek. De sublieme of religieuze dimensie bestaat daarentegen uit openheid, een vorm van moedwillig zelfverlies. Zo ziet de scheut chaos´eruit, die de mens zich van tijd tot tijd moet toedienen om niet te verstarren. Dat kan door poëzie en literatuur te lezen, je met beeldende kunst in te laten of simpelweg met vakantie te gaan. Telkens gaat het om een onderbreking van de wereld van nut, zin en betekenis, waarin we doorgaans verkeren. Uit de kwantummechanica leren we dat de wereld in haar geheel nooit volledig te doorgronden is. Het goddelijke standpunt van de klassieke natuurwetenschap berust op een illusie. Alle kennis blijft mensenwerk, gebonden aan het standpunt van de waarnemer. Dat maakt het mogelijk die verschillende standpunten of perspectieven tegen elkaar uit te spelen of te combineren, terwijl je tegelijk oog kunt krijgen voor wat zich aan de grenzen van het menselijk kenvermogen aftekent. Natuur, cultuur, techniek ze staan niet meer tegenover elkaar, maar vloeien in elkaar over.

Prof. Ger Vertogen is als theoretisch fysicus verbonden aan de Universiteit Nijmegen.

Volgende activiteiten in dit programma:

Woensdag 24 november

Janken Naar De Maan

door Bruno-Paul De Roeck

Zaterdag 27 november

Meditatiedag

door Trudie van Ginkel

Studium Generale: In Hoger Sferen - Een Scheutje Chaos

door Ger Vertogen

Woensdag 17 november 2004, 20.15 uur

Entree gratis.

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl