Gemeente Bladel


Projectendag plattelandsontwikkeling

Land van de Hilver ontwikkeld dankzij subsidieregeling

Samen sterk voor toerisme in de Hilver

Op woensdag 17 november 2004 organiseren Reconstructiecommissie Beerze Reusel en de Plaatselijke Groep LEADER+ een projectendag. Tijdens deze bijeenkomst wordt een aantal lopende projecten vanuit de RECONSTRUCTIE en LEADER+ onder de loep genomen. Verder krijgen bezoekers uitleg over verschillende subsidievormen en over de stap van een goed idee tot een concreet projectvoorstel. Uiteraard zijn er de hele middag deskundigen aanwezig die de bezoekers kunnen helpen met al hun vragen en ideeën. Het bijwonen van deze middag is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in plattelandsontwikkeling. De middag begint om 12.45 uu rinhetgemeenschapshuis`D'nTref'teHapert.

Eén van de projecten die deze dag gepresenteerd zal worden is het project Bezoekersmarkt Land van de Hilver.

Dit is een uniek toeristisch samenwerkingsverband met één belangrijk doel: het toerisme in het gebied versterken en bevorderen. Zo'n 70 ondernemers, waaronder boeren met een nevenactiviteit, horecaondernemers, detailhandelaren en recreatiebedrijven, werken samen. Op het gebied van promotie, maar ook in het gezamenlijk aanbieden van arrangementen of in het delen kennis en ervaring.

De Stichting het `Land van de Hilver' geeft hierdoor op professionele wijze een impuls aan recreatie en toerisme in de regio Hilvarenbeek en Moergestel. De samenwerking omvat inmiddels bedrijven van verschillend pluimage: van een likeurmuseum tot de Beekse Bergen. En van een kaasboerderij tot een plaatselijk bungalowpark.

Gebied verbeteren

De afgelopen jaren heeft de stichting gebruikgemaakt van subsidies vanuit het ontwikkelbureau de Hilver, reconstructiecommissie Beerze Reusel en LEADER+. In september is voor de tweede keer een grote aanvraag de deur uit gegaan. De aanvraag betreft een aantal projecten waarmee de stichting de inrichting van het gebied wil verbeteren. Zo moeten er bijvoorbeeld plattegrondkasten komen, internetzuilen, toegangspoorten bij de entree van het gebied en een uitgebreidere internetsite. Met de nieuwe aanvraag is een subsidiebijdrage van EUR 150.000 gemoeid, wat neerkomt op 40 procent van de totale kosten.

Marcel van Dijk van de stichting is tevreden over de LEADER+-subsidie. "Als je een goed project hebt dat het algemeen belang dient en waarbij je andere partijen betrokken krijgt, is er een grote kans van slagen." Subsidieaanvragen voor LEADER+ zijn veelomvattend maar zeker niet onwerkbaar, is de ervaring van Van Dijk. Wij hebben in juni het idee op papier gezet en hopen dat er in december of januari een positief besluit valt."

Kwaliteitsimpuls

Het Land van de Hilver ligt in het reconstructiegebied Beerze Reusel. De reconstructie is bedoeld om een kwaliteitsimpuls te geven aan het Brabantse platteland. Doelstellingen zijn onder andere meer ruimte voor natuur en water, een schoner milieu, gezonde landbouw en een aantrekkelijk landschap. De afgelopen drie jaar heeft een speciale commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van alle betrokken partij, een plan uitgewerkt waardoor deze doelen realiseerbaar worden. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben op 20 juli jl. het ontwerp-reconstructieplan Beerze Reusel vastgesteld. Daarmee is er een grote stap gezet en kan er voortvarend aan de slag worden gegaan met de uitvoering van het reconstructieplan.

De projectendag vindt plaats op woensdag 17 november om 12.45 in gemeenschapshuis `D'n Tref', Alexanderhof 7 te Hapert. Wilt u hierbij aanwezig zijn, neem dan voor 15 november contact op met het projectbureau van reconstructiegebied Beerze Reusel. Telefoon (073) 680 8251 e-mail EDobbelsteen@brabant.nl


---