Gemeente Zwolle

Versnelling woningbouw: marktpartijen en gemeente slaan handen ineen

Ontwikkelaars, woningcorporaties, makelaars en de gemeente Zwolle hebben op het terrein van woningbouw verschillende belangen, maar wel een gezamenlijk doel: het versnellen van de woningbouw. Om dat doel te verwezenlijken slaan al die partijen de handen ineen via het op te richten
-Marktpartijenoverleg-. Op 17 november 2004 ondertekenen de betrokken partijen een intentieovereenkomst om te komen tot een samenwerkingsverband.

In Zwolle zijn veel partijen vanuit diverse invalshoeken betrokken bij woningbouw. Hoewel verschillend van aard en vaak in onderlinge concurrentie, hebben die partijen toch een gemeenschappelijk belang: het bouwen van woningen. Het op te richten Marktpartijenoverleg is bedoeld om dat belang te realiseren. Dat kan, door gezamenlijk belemmeringen in de woningbouw te signaleren en op te heffen, door het op gang te houden en brengen van woningproductie en door de juiste woningen te bouwen.

Het Marktpartijenoverleg zal worden bemenst door vertegenwoordigers namens de Zwolse woningcorporaties, de Zwolse makelaars, de in Zwolle actieve ontwikkelaars en de gemeente. Een vertegenwoordiger van het ministerie van VROM fungeert als extern adviseur. Het overleg komt twee maal per jaar bijeen om de voortgang van de woningbouwproductie en ontwikkelingen op de woningmarkt te bespreken.

Ambities
Voor 2005 en 2006 heeft het Marktpartijenoverleg al de volgende ambities verwoord:
méér woningproductie realiseren dan de in het Meerjarig Ontwikkeling programma geprojecteerde 890 woningen per jaar; versnelling van de voorbereiding van projecten, zodat de woningbouwproductie van 2007 t/m 2010 ook kan worden verhoogd; het ontwikkelen van een actuele en adequate marktmonitor voor de woningmarkt in de regio Zwolle.


---