Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr. 106, 10 november 2004

NATUURINRICHTING, ZAAK VAN ECOLOGEN OF VAN DE BEVOLKING?

Wie bepaalt hoe natuur moet worden ingericht? Is dat een zaak uitsluitend voor ecologen of mag de bevolking ook meepraten? Het blijkt dat ecologen een heel ander ideaalbeeld hebben van natuur dan gewone mensen en dat het beleid doorgaans wordt gemaakt op basis van advies van ecologen. Aan dat probleem wijdt WSBV Sylvatica, de studievereniging voor de studie Bos- en natuurbeheer aan Wageningen Universiteit een symposium onder de titel 'Political Ecology'.

Het symposium vindt plaats op woensdag 17 november 2004 in het WICC (Wageningen International Conference Center), Lawickse Allee 9, in Wageningen, van 8.30 uur tot 17.00 uur. Het symposium is Engelstalig en heeft als ondertitel: "How can different nature perceptions reflect upon policy?".

Sprekers op het symposium zijn onder meer:

- Dr. Frans Vera, ecoloog bij Staatsbosbeheer, over de voorkeur van mensen voor bepaalde landschappen en hoe die min of meer genetisch is vastgelegd.
- Prof.dr. Matthijs Schouten, ecoloog aan Wageningen Universiteit en bij Staatsbosbeheer, over de geschiedenis van het Nederlandse natuurbeleid vanaf 1930.
- Prof.dr. Jozef Keulartz, milieufilosoof Wageningen Universiteit, over de veelheid aan actoren en aan bestuurlijke niveau's waarop overlegd moet worden.
- Prof.dr.ir. Kris van Koppen, milieubeleid Wageningen Universiteit, betrekt de stelling dat ecologie voor veel wetenschappers ook een politiek standpunt betekent en laat zien dat wetenschap en politiek in het huidige beleid vaak heel ondoorzichtig en inconsistent door elkaar lopen, bijvoorbeeld in een begrip als ecologische waarde of ecologisch belang.