Erasmus Universiteit Rotterdam

Beroeps- en voedselallergie: aandacht voor allergeenextracten

Op 17 november 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) promoveert Nicolette de Jong op haar proefschrift Beroeps- en voedselallergie: aandacht voor allergeen extracten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het diagnosticeren van een beroeps- of voedselallergie is buitengewoon lastig. De promovenda richtte haar onderzoek op welke stoffen of voedingsmiddelen allergie veroorzaken, en op allergeenextracten voor diagnostiek. Allergieën onder kasmedewerkers (paprika- en chrysantteelt) en bloemisten nemen de laatste jaren fors toe; in de paprikateelt heeft bijna een derde van de van de medewerkers een beroepsallergie voor het stuifmeel en in de chrysantteelt 16%. Als oplossing voor allergische medewerkers in de paprikateelt heeft men grote hoeveelheden bijen in de kassen uitgezet. Het bleek dat de bijen het stuifmeel bijna helemaal uit de bloemetjes halen, dat de paprika daar geen schade van ondervindt en dat de neusklachten bij de werknemers duidelijk afnamen. De werknemers kunnen hierdoor hun baan behouden.

Onderzoek naar het voorkomen van beroepsgebonden allergie voor latex met 'in huis geprepareerde' latex handschoenextracten heeft ertoe geleid dat in het Erasmus MC met latexvrije of latexarme handschoenen wordt gewerkt. Wat betreft voedselallergie hebben veel patiënten klachten na het eten van perzik, hazelnoot, koriander en sesamzaad. De Jong concludeert dat 'in huis geprepareerde' allergeenextracten geschikt en onmisbaar zijn voor de diagnose van beroeps- en voedselallergieën.

Promotor: prof.dr. H.A.P Pols, Inwendige geneeskunde, in het bijzonder klinische endocrinologie en stofwisselingsziekten

Info: Interne en Externe Betrekkingen, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl

gewijzigd op 11 nov 2004 14:15