Universiteit van Tilburg

Promotie jurist François Kristen

Waarom een verbod op misbruik van voorwetenschap?

Misbruik van voorwetenschap trekt niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa en de Verenigde Staten veel belangstelling. Ondernemers en anderen kunnen door gebruik te maken van bepaalde, niet-openbare informatie betrekkelijk eenvoudig veel geld verdienen met het handelen in aandelen en andere effecten. De Europese Gemeenschap heeft haar lidstaten, waaronder Nederland, opgedragen dit gebruik van voorwetenschap op zoveel mogelijk gelijke wijze te verbieden. Maar wat moet nu precies worden verboden? En waarom wil de Europese Gemeenschap dat de lidstaten dit verbieden? Dat onderzocht François Kristen in zijn proefschrift.

De EG heeft een verbod van misbruik van voorwetenschap geformuleerd in richtlijn 2003/6/EG inzake handel met voorwetenschap en marktmanipulatie (marktmisbruik). Om te kunnen vaststellen welk gedrag in Nederland moet worden verboden en waarom, heeft François Kristen de betekenis, de inhoud en de grondslag van het Europese verbod van misbruik van voorwetenschap onderzocht.
Een van de onderwerpen die is onderzocht betreft de vraag wanneer informatie koersgevoelig is. Daarvan is sprake indien de niet-openbare, concrete informatie over een bepaald object (bijvoorbeeld een beursgenoteerde onderneming) beantwoordt aan een zekere hypothetische test. Deze test houdt in dat de informatie, wanneer zij openbaar zou zijn gemaakt, potentieel invloed zou hebben op de koers van een of meer effecten. Het moet dan gaan om effecten die behoren bij het object, zoals de aandelen van een beursgenoteerde onderneming waarop de informatie betrekking heeft. Het maakt niet uit wat de potentiële invloed is. Dat kan zijn een koersstijging, een koersdaling of een stabilisatie van de koers. Wel moet de invloed erop aanzienlijk zijn. Deze uitleg van koersgevoeligheid brengt met zich mee dat een ingewijde niet op grond van zijn voorwetenschap inzicht in de bewegingsrichting van de koers hoeft te hebben. Daarmee is de in Nederland verkondigde opvatting dat wel inzicht in de bewegingsrichting van de koers moet bestaan, niet langer houdbaar.

Waarom moet misbruik van voorwetenschap in Europa worden verboden? Kristen vindt dat personen die door hun hoedanigheid of positie over relevante, koersgevoelige informatie beschikken, het in hen gestelde vertrouwen schenden wanneer zij op grond van deze informatie voor eigen gewin transacties in effecten aangaan. Een goed voorbeeld is de accountant. Om zijn werk te doen, krijgt hij inzage in de prestaties van de onderneming en weet hij dus eerder dan andere beleggers of die onderneming winst heeft gemaakt. Deze kennis mag hij gebruiken voor het opstellen of controleren van de jaarcijfers. Gebruikt de accountant deze informatie puur om voor zichzelf voordeel te behalen door aandelen te verhandelen, dan maakt hij misbruik van voorwetenschap. Dat is verboden. Dit gedrag lijkt naar zijn aard op verduistering. Die persoon schendt daarmee het vertrouwen van degene van wie de informatie afkomstig is. Deze vergelijking biedt een verklaring waarom beleggers misbruik van voorwetenschap als oneerlijk ervaren.
In zijn proefschrift geeft Kristen ook aan wat de gevolgen zijn wanneer een Nederlands verbod van misbruik van voorwetenschap afwijkt van het Europese verbod. Onder bepaalde voorwaarden kan een beroep op de Europese verbodsbepaling ertoe leiden dat een persoon die wordt verdacht van overtreding van de Nederlandse verbodsbepaling vrijuit gaat. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor wanneer iemand ten tijde van zijn transactie in effecten beschikte over voorwetenschap, maar voor zijn transactie geen gebruik heeft gemaakt van die voorwetenschap. Volgens de huidige Nederlandse strafbaarstelling overtreedt deze persoon de strafwet, terwijl hij niet de Europese verbodsbepaling schendt. Omdat de Europese wetgever dit gedrag niet heeft willen verbieden bij de richtlijn marktmisbruik, behoort de Nederlandse strafbaarstelling niet te worden toegepast.

Mr. François Kristen (Breda, 1972) studeerde Nederlandse recht aan de Universiteit van Tilburg. In 1996 studeerde hij cum laude af met als afstudeerrichtingen strafrecht en privaatrecht. Het promotieonderzoek is ingebed in het onderzoeksprogramma Nederlandse strafrechtspleging in Europa van het Centrum voor Procesrecht van de UvT. Tussen augustus 1999 en januari 2003 was Kristen redactiesecretaris van het belanghebbende losbladige commentaar op het Wetboek van Strafvordering, de uitgave A.L. Melai & M.S. Groenhuijsen e.a., Het wetboek van strafvordering. Sedert 1 januari 2003 maakt hij deel uit van de redactie van dit werk. Momenteel is François Kristen als postdoc verbonden aan het departement Strafrechtswetenschappen van de UvT.

Noot voor de pers
De promotieplechtigheid vindt plaats op woensdag 17 november 2004 om 16.15 uur (om 16.00 uur voorafgegaan door een lekenpraatje) in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotor is prof.mr. M.S. Groenhuijsen.
Het proefschrift is getiteld Misbruik van voorwetenschap naar Europees recht (ISBN 90-5850-096-9). Wolf Legal Publishers geeft de handelseditie van het proefschrift uit (59 euro).

Journalisten kunnen een samenvatting van het proefschrift opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel.: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Het boek kan worden aangevraagd bij de promovendus. François Kristen is bereikbaar op tel.: 013 466 8374, e-mail: f.g.h.kristen@uvt.nl

Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over UvT-wetenschappers vindt u op www.uvt.nl/webwijs/.
Laatst gewijzigd: donderdag 11 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers