RANDSTAD NEDERLAND


Diemen, 17 november 2004

Ondanks relatief bescheiden opleidingsniveau en ontbreken werkervaring: Topsporter optimistisch over maatschappelijke loopbaan

Topsporters zijn optimistisch gestemd over hun kansen op de arbeidsmarkt na afronding van hun sportcarrière. De meeste sporters gaan ervan uit dat zij ook na hun sportloopbaan - zelfs al zijn ze inmiddels 30 jaar of ouder - een baan zullen kunnen vinden. Dat is opmerkelijk, gezien het feit dat de meesten slechts een diploma op zak hebben van een middelbare schoolopleiding. Ook ontberen de meeste sporters werkervaring, maar één op de vijf topsporters verwacht dat de topsportcarrière het gebrek aan werkervaring compenseert.

Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken en het applaus definitief stilvalt, wat is dan de toekomst van de topsporter? Uitzender Randstad liet onderzoeken hoe topsporters denken over de maatschappelijke kansen na hun sportcarrière. De conclusie van de enquête onder 84 topsporters is dat zij een vrij rooskleurig beeld hebben van hun toekomst.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de helft van de topsporters van mening is dat het bedrijfsleven zit te springen om mensen met een topsportmentaliteit en -ervaring. Maar liefst 30% van de ondervraagde sporters verwacht dat het vinden van een goede baan makkelijker zal gaan dan bij andere mensen.

Toch willen de meeste sporters het daar niet op laten aankomen. Van de ondervraagde topsporters volgt momenteel 56% een opleiding en 24% heeft reeds een goede opleiding voltooid. Ruim 60% van de topsporters, die momenteel een opleiding volgen, studeert aan een hogeschool. Daarvan volgt ruim 70% een economische opleiding.

Bijna de helft van de topsporters geeft aan momenteel geen begeleiding te krijgen of ooit te hebben gehad. 43% van de topsporters heeft momenteel wel begeleiding en 8% heeft in het verleden begeleiding gehad. De belangrijkste vormen van begeleiding zijn de hulp bij een keuze van een opleiding en hulp tijdens de opleiding zelf.

Bij Randstad, actief begeleider van 1.400 topsporters, worden grote vraagtekens gesteld bij het arbeidsmarkt-optimisme onder de sporters, die bijna allemaal (87%) denken dat de ervaring van de topsportcarrière hen zal helpen. Oud-hockeyster (en Olympische medaillewinnaar) Wietske de Ruiter, sponsoring manager bij Randstad, nuanceert: 'Aan de ene kant blijken topsporters bij de eerste stappen van hun maatschappelijke loopbaan inderdaad veel zelfvertrouwen uit te stralen. Terwijl wij bij de begeleiding van deze sporters zien dat zij hun bijzondere achtergrond en netwerk onvoldoende benutten. Een groot aantal 'vergeet' bij sollicitaties en op de CV te vermelden dat ze topsport hebben bedreven laat staan dat zij melding maken dat zij bijvoorbeeld een plak hebben gewonnen op de Olympische Spelen.'

De topsporters moeten zich volgens De Ruiter ook niet te zeer rijk rekenen. 'Een Olympische plak kan immers het gebrek aan werkervaring niet compenseren.' Het onderzoek laat op dit punt zien, dat een klein deel van de topsporters dit minpuntje in hun CV aanpakken. Een vijfde van topsporters heeft momenteel een (bij-)baan die hun kansen op een baan na hun topsportcarrière vergroot.

Wat verder bleek uit het onderzoek:

28)- Slechts een enkeling houdt zich alleen bezig met zijn sport. Daarnaast geeft 14% van de topsporters aan wel te denken aan de toekomst, zonder iets te ondernemen. 29)- Bijna een kwart van de topsporters maakt zich zorgen over hun maatschappelijke carrière. Daarentegen geeft 74% van de topsporters aan zich geen zorgen te maken. 30)- In de meeste gevallen stimuleren de ouders de topsporter om bewust bezig te zijn met hun maatschappelijke carrière. Ook vrienden en de partner zijn belangrijke personen bij het stimuleren om bewust bezig te zijn met hun maatschappelijke carrière.

35)