Provincie Limburg

47 servicewinkels voor Limburg!

Nieuwe impuls voor leefbaarheid kernen

Gedeputeerde Staten stellen 595.000,- beschikbaar voor de totstandkoming van 47 servicewinkels in Limburg. Bovendien krijgt de Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg een subsidie van 64.000,- voor de uitvoering van het project Kerncontact servicewinkel. De LLTB en bovengenoemde Ontwikkelingsmaatschappij gaan de 47 servicewinkels de komende twee jaar realiseren. Daarbij zal nauw samengewerkt worden met de Provincie. Gedeputeerde Herman Vrehen: Dit concept is uniek voor Nederland. Andere provincies volgen met belangstelling de ontwikkelingen in Limburg.

De Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad gaat 25 servicewinkels realiseren die gekoppeld worden aan al bestaande (winkel)voorzieningen in wijk en buurt. Voor het totstandkomen van de overige 22 groene servicewinkels, gekoppeld aan boerderijwinkels in de kleinere kernen, staat de LLTB aan de lat. Gedeputeerde Herman Vrehen: Het allerbelangrijkste is dat het aanbod van de servicewinkels aansluit bij de wensen en behoeften van de inwoners in een buurt. Provincie, Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg en LLTB werken samen om de overeengekomen doelstelling te realiseren. Wij ondersteunen de totstandkoming financieel maar sturen ook mee op de inhoudelijke ontwikkeling van beide trajecten. Omdat de Provincie het versterken van de leefbaarheid in kernen belangrijk vindt, investeren wij fors in dit initiatief.

Gedurende het realisatietraject zal de Provincie op basis van eigen onderzoek een bijdrage leveren aan de voortdurende verbetering van het concept servicewinkels. Zo wordt gewaarborgd dat initiatieven optimaal aansluiten op de verwachtingen van de omgeving en de vraag uit de markt. Ook ontstaat daardoor steeds beter maatwerk en krijgt de Provincie inzicht in een ontwikkelingsstrategie voor servicewinkels in Limburg na 2006.
Op dit moment staat nog niet vast waar de servicewinkels precies worden gevestigd en hoe die er precies gaan uitzien. In de uitwerking zal zoveel mogelijk worden aangehaakt bij gemeenten, (lokale) ondernemers en reeds bestaande overlegcircuits van bijvoorbeeld wonen-welzijn-zorg. Afgesproken is dat voor de realisatie van de 22 groene servicewinkels een provinciale bijdrage van maximaal 10.000,- beschikbaar is. Voor de overige winkels is dit een bedrag van maximaal 15.000,-. Omvang en grootte van de te ontwikkelen winkel liggen hieraan ten grondslag.

De Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg gaat de 64.000,- gebruiken voor het ontwikkelen van een methodiek die inwoners betrekt bij de exploitatie en het beheer van de servicewinkel zodat het voorziening van en met burgers wordt.

Op 22 december 2004 organiseert de Provincie een startbijeenkomst servicewinkels.

17-11-2004 09:39