Provincie Limburg

Provincie zet jongeren in schijnwerpers Extra aandacht voor jongerenprojecten in Limburg

Gedeputeerde Staten (GS) honoreren verschillende projecten die gericht zijn op jongeren in Limburg. De projecten dragen bij om de maatschappelijke onrust rondom jongeren weg te nemen. Met deze initiatieven zet de Provincie jongeren volop in de schijnwerpers. Het sluit prima aan bij mijn thema Jong zijn in Limburg dat gaat over de toekomst van kinderen en jongeren in onze provincie, aldus gedeputeerde Odile Wolfs.

In de projecten staat het directe contact met jongeren centraal. Het is van belang dat jongeren actief betrokken worden bij het wel en wee in hun directe omgeving. De Provincie werkt op het terrein van het jeugdbeleid en de jeugdzorg nauw samen met de gemeenten. Die samenwerking is vastgelegd in convenanten waarin is opgenomen dat de Provincie samen met de gemeenten meer werk maakt van de bestrijding van overlast door kinderen en jongeren en de preventie van jeugdcriminaliteit. De projecten zijn:

Doe effe normaal
Doe effe normaal is een project van de Politie Limburg-Noord. In dit project geven politieagenten aan 10.000 leerlingen van het basisonderwijs les over discriminatie, vandalisme, verkeer, geweld en diefstal. De projecten worden afgesloten met eindmanifestaties waaraan de groepen acht van zon 125 basisscholen in Noord- en Midden-Limburg deelnemen. De eindmanifestaties worden rondom een bepaald thema georganiseerd. Dit jaar was dat Respect in het kader van racisme en discriminatie. GS steunen dit project met 15.000,- vanwege het grote succes en het enthousiasme dat het onder kinderen teweeg brengt.

Behoud en versterking sociale veiligheid Bouwens van der Boije College Het project Behoud en versterking sociale veiligheid Bouwens van der Boije College in de gemeente Helden, ontvangt van GS 10.000,-. Samen met de school, de gemeente Helden, de politie en de welzijnsinstelling Vorkmeer, wordt in dit project aandacht besteed aan de omgang met discriminerend gedrag bij leerlingen. De gemeente Helden wordt geconfronteerd met excessen van discriminerend gedrag door jongeren. Het project richt zich op leerlingen, docenten en ouders. Bij leerlingen gaat het om inzicht verkrijgen, kennis vergaren en het aanleren van houdingsaspecten als het gaat om het voorkomen van en reageren op discriminerend gedrag. Docenten worden getraind in het herkennen van signalen en uitingen van extreem gedrag van leerlingen. Zij leren hierop te reageren binnen en buiten de klas. De activiteiten voor ouders hebben als doel discriminerend gedrag bij hun kinderen te herkennen; ook zij leren om te gaan met dergelijke uitingen.

Groepen pellen
Groepen pellen is erop gericht om groepen jongeren die overlast in wijken en buurten veroorzaken, uit elkaar te halen en een gerichte aanpak op de individuele leden van de groep toe te passen. In het project worden jeugd- en jongerenwerkers voor het toepassen van deze methodiek opgeleid. De Noord- en Midden-Limburgse welzijnsinstelling Wel.kom voert dit project uit en ontvangt 4.000,- hiervoor van GS. De gemeente Roermond wil de methodiek in haar kanswijken implementeren.

Veiligheid in en rond de school
Het proefproject Veiligheid in en rond de school dat op het Groenewald College in Stein wordt uitgevoerd moet de schoolomgeving veiliger maken. Uit een inventarisatie blijkt bijvoorbeeld dat pesten en bedreigen via internet, chatvoorzieningen en sms extra aandacht vereisen. In het project leren jongeren met deze vormen van pesten en dreigen om te gaan. Daarnaast worden binnen het project, waarvoor GS 10.000,- subsidie beschikbaar stellen, nieuwe vormen van drugsvoorlichting ontwikkeld. Het Groenewald College heeft eerder aangegeven dat het huidige voorlichtingsmateriaal rond de preventie van drugsgebruik onvoldoende aansluit bij de belevingswereld van hun leerlingen.

Veilige en gezonde school
In de regio Maastricht-Mergelland heeft een onderzoek plaatsgevonden op het terrein van veiligheid en drugspreventie. Aan dit onderzoek hebben ruim 1.700 leerlingen deelgenomen. De resultaten van dit onderzoek zijn het uitgangspunt om jongeren bewust te maken van de gevolgen van ongezond gedrag, vooral gericht op druggebruik en een ongezonde leefstijl. Hiervoor worden 9.000 leerlingenkranten verspreid onder 4.000 leerlingen van klas twee en drie van het voortgezet onderwijs. Ook de 4.000 ouderparen van de betreffende leerlingen en alle docenten en medewerkers van de scholen voor voortgezet onderwijs in Maastricht-Mergelland (1.000 personen) ontvangen de krant. De krant is de basis voor de discussie met de leerlingen. GS dragen 10.000,- aan het project bij.

17-11-2004 09:42