GroenLinks

GroenLinksplan voor coalitiestem geeft kiezer meer macht

17 november 2004

Er dient een einde te komen aan de praktijk dat Nederland een niet gekozen regering heeft. De kiezer moet een tweede stem krijgen om te kunnen stemmen voor een regeringscoalitie. Dat geeft de kiezer daadwerkelijk meer macht.

De formatie van een nieuw kabinet is de belangrijkste periode in politiek Den Haag. Die periode is tegelijkertijd omgeven met de grootste geheimzinnigheid. Lang niet altijd is er een directe relatie te leggen tussen winst en verlies bij de verkiezingen en het kabinet dat vervolgens wordt gevormd. Politieke elites bepalen de inzet én de uitkomst. In een paar maanden wordt kabinetsbeleid voor vier jaar vastgelegd. De kiezer heeft er enkele greep op. Dat moet zo snel mogelijk veranderen. Dat kan door de kiezer zelf te laten bepalen welke coalitie er moet regeren. Daar heeft de kiezer meer aan dan aan een districtenstelsel of gekozen premier.

Wijnand Duyvendak zal dit voorstel presenteren tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken. Het uitgewerkte voorstel is te vinden op: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-11-17.0654/publication/download_file

Wijnand Duyvendak