Gemeente Zwolle

Gemeente vanaf 2005 bevoegd gezag bodembescherming

Vanaf 1 januari 2005 neemt de gemeente Zwolle diverse taken en bevoegdheden op het gebied van bodembeheer over van de provincie Overijssel. De gemeente wordt vanaf dat moment het -bevoegd gezag- in het kader van de Wet bodembescherming -Wbb-. Om die taken uit te kunnen voeren stelt het college de gemeenteraad voor twee gemeentelijke verordeningen vast te stellen: de Subsidieverordening bodemsanering bedrijfsterreinen Zwolle en de Verordening bodembescherming Zwolle.

De Wbb is het wettelijke kader voor het bodembeleid. In de Wbb staat onder andere wie de minister heeft aangewezen als bevoegd gezag en op welke wijze saneringen dienen plaats te vinden. Het bevoegd gezag beoordeelt onderzoeksresultaten en neemt via beschikkingen beslissingen over de ernst en urgentie van aangetroffen bodemverontreiniging. Ook beoordeelt het bevoegd gezag saneringsplannen van saneerders in eigen beheer (bijvoorbeeld bedrijven).

Convenant
In 2001 hebben overheid en bedrijfsleven het "Convenant Bodemsanering in gebruik zijnde en blijvende Bedrijfsterreinen" ondertekend. Het bedrijfsleven heeft zich daarmee verplicht tot sanering van verontreinigde bedrijfsterreinen. De overheid heeft toegezegd subsidie te verstrekken voor die saneringen, mits de verontreiniging in belangrijke mate vóór 1 januari 1975 is ontstaan. Er wordt op rijksniveau wet- en regelgeving ontwikkeld ter uitvoering van dit convenant. Tot die tijd geldt interimbeleid dat door het bevoegd gezag ? per 1 januari 2005 dus voor wat betreft het grondgebied van Zwolle, de gemeente Zwolle ? wordt uitgevoerd. Zodra de landelijke wet- en regelgeving gereed is, vervangt deze de plaatselijke verordening.

Subsidieverordening
De "Subsidieverordening bodemsanering bedrijfsterreinen Zwolle" regelt de verstrekking van subsidies voor de sanering van Zwolse bedrijfsterreinen. In de verordening is bepaald dat de hoogte van de te verstrekken subsidie afhankelijk is van de mate waarin een bedrijf betrokken was bij het ontstaan van de verontreiniging en het moment waarop het bedrijf het betreffende terrein verworven heeft. De verordening is opgesteld conform een landelijk model.

Verordening Bodembescherming
De Verordening Bodembescherming geeft regels over de betrokkenheid van derden bij het uitvoeren van bodemonderzoek en bodemsanering. In de verordening is ook vastgelegd welke gegevens in een saneringsplan moeten worden opgenomen.


---