Gemeente Zwolle

Café in Rodeleeuwsteeg op last gemeente gesloten

Op last van de gemeente is een cafebedrijf in de Rodeleeuwsteeg 3 afgelopen zaterdag gesloten. De situatie in het bedrijf was zodanig onveilig dat onmiddellijke sluiting de enige optie was.

Tijdens een routinecontrole ten behoeve van de horecavergunning van het bedrijf werden diverse onregelmatigheden geconstateerd. Naar aanleiding daarvan hebben de brandweer en de afdeling Toezicht & Handhaving op 12 november 2004 een gezamenlijke controle uitgevoerd. Tijdens die controle werd een aantal ernstige onvolkomenheden geconstateerd.

In het pand bevindt zich slechts één trappenhuis, dat als vluchtroute fungeert voor de bezoekers van het op de eerste etage gelegen cafébedrijf. In een deel van het trappenhuis is een aanzienlijke hoeveelheid bouwafval aangetroffen. De bovenverdieping bleek niet brandwerend gescheiden te zijn van het trappenhuis. De nood- en transparantverlichting bleken niet in orde en de aanwezige brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie bleken deels vernield. Snelle alarmering van aanwezigen in geval van een noodsituatie bleek daardoor niet mogelijk. Een deur die uitkomt op het trappenhuis bleek onvoldoende brandwerend en tevens bleek de enige uitgangsdeur tegen de vluchtrichting in te draaien. Ook bleek dat de exploitant de zaak grotendeels alleen drijft, eventueel met enkele hulpkrachten. Een adequate bedrijfshulpverlening is met een dergelijke personeelsbezetting niet te organiseren. Tevens bleek dat twee ruimten waren samengevoegd tot één ruimte zonder dat hiervoor een vergunning was gevraagd of afgegeven.

Brandweer en Toezicht & Handhaving constateerden op grond van deze tekortkomingen dat het pand in de huidige situatie absoluut niet voldoet aan de normaal te stellen veiligheidsvoorschriften. In geval van brand zou er voor de gebruikers van het pand een levensbedreigende situatie ontstaan. De exploitant heeft nog 24 uur de tijd gekregen om een aantal noodvoorzieningen te treffen. Na verstrijken van deze termijn bleek dat géén van de verlangde voorzieningen was getroffen. Daarop is besloten de exploitant te gelasten de bedrijfsmatige activiteiten per direct te beëindigen.

Pas nadat de nodige aanpassingen zijn gedaan, kan het bedrijf weer in gebruik worden genomen.


---