Nozema

17-11-04

Weg vrij voor verzelfstandiging Nozema

Met de intrekking van de Radio-Omroep-Zender-wet is vorige week de weg vrijgemaakt voor de verzelfstandiging van zenderbedrijf Nozema. Intrekking van de wet betekent voor Nozema een nieuwe toekomst als zelfstandig bedrijf. Nozema ziet er naar uit om haar activiteiten verder uit te breiden op de Europese markt.

Voorwaarde van de minister van Economische Zaken voor het intrekken van de ROZ-wet was dat Nozema wordt gesplitst in een privaat zenderbedrijf en een publiek mastenbedrijf. Het commerciële deel gaat verder onder de naam "Nozema Services N.V.". Het nieuwe Nozema Services N.V. blijft in Lopikerkapel gevestigd. Ook de aard van het bedrijf blijft ongewijzigd: Nozema Services N.V. blijft radio- televisie- en datasignalen uitzenden en daaraan verwante diensten leveren. Het verschil met de huidige situatie is dat de zendmasten hoger dan 40 meter voortaan beheerd worden door een nieuw op te richten mastenbedrijf, onder de naam NOVEC BV (Nederlandse Opstelpunten Voor Ether Communicatie). De rest van dit jaar blijven beide bedrijven samen gevestigd in het gebouw in Lopikerkapel. Na de jaarwisseling gaan de bedrijven zowel fysiek als bestuurlijk onafhankelijk van elkaar verder.

Het verzelfstandigde Nozema Services kan veel slagvaardiger opereren, nu de ROZ-wet is afgeschaft. Het nieuwe bedrijf krijgt net als alle N.V.s een Raad van Commissarissen. Deze Raad bestaat uit vier personen die beschikken over een ruime ervaring in zowel het bedrijfsleven als bij de overheid. Belangrijke volgende stap van het zelfstandige Nozema Services is de privatisering van het bedrijf. Hiertoe zullen de aandelen (nu nog in handen van de Staat (59%), NOS (40%) en Radio Nederland Wereldomroep (1%) worden verkocht.

De verzelfstandiging is de afgelopen maanden grondig voorbereid. Het huidige Nozema is gereorganiseerd en getrimmed en is klaar voor een nieuwe start. De verzelfstandiging is voorbereid door de huidige directeur W.J. Smit, die tot eind van dit jaar statutair directeur is van het verzelfstandigde bedrijf. Vanaf 1 januari wordt hij opgevolgd door Rob Timmermans (tot voor kort algemeen directeur van het telecombedrijf Alcatel Nederland).

Met de ROZ-wet werd in 1935 de N.V. Gemengd Bedrijf Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij (Nozema) in het leven geroepen. De wet bepaalde dat Nozema als enige zenderbedrijf in Nederland uitzendingen mocht verrichten voor radio-omroepen. De wet werd feitelijk achterhaald door de ontwikkelingen, zoals het in de jaren 90 van de vorige eeuw openstellen van de markt voor andere partijen die wilden uitzenden.

Terug