Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE


17 november 2004


'Harde - aanrijding met dodelijke afloop


Een 82-jarige vrouw uit 't Harde is gisterenmiddag (16/11) bij een aanrijding op de kruising Eperweg/Sportlaan om het leven gekomen. De vrouw, zo blijkt uit het politieonderzoek, reed omstreeks 16.40 uur met de fiets over het fietspad van de Eperweg. Bij de kruising met de Sportlaan stapte zij af om lopend de rijbaan over te steken. Op dat moment naderde een 23-jarige plaatsgenote in haar auto. Zij kon een aanrijding niet meer voorkomen en de voetgangster werd geschept. Zij is ter plaatse aan haar verwondingen overleden. Door de technische verkeersdienst van de politie werd een onderzoek ingesteld waaruit bleek, dat de automobiliste de aanrijding niet heeft kunnen voorkomen en zij zich netjes aan de snelheid heeft gehouden.


't Harde -verkeerscontrole

Dinsdagmiddag (16/11) werd aan de Bovenheigraaf een verkeerscontrole gehouden. De snelheid van passerende bestuurders werd gemeten en ondanks de geldende snelheid van 60 km werd één bestuurder met 84 km geklokt. Vijf andere bestuurders reden minder hard, maar overschreden wel de maximum snelheid. Daarnaast werden er bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, niet dragen van de bromfietshelm en het niet gebruiken van het verplichte fietspad.


Ermelo - tanken zonder te betalen


De eigenaar van een witte ford escort heeft dinsdagmiddag (16/11) rond 15.45 uur bij een benzinestation aan de Harderwijkerweg getankt zonder te betalen. De pomphouder heeft melding bij de politie gedaan en is benadeeld voor E 30,


Harderwijk - snorfietser geschept/ fietser aangereden/voetgangster geschept/ aanrijding op snelweg


De politie en ambulancdienst in Harderwijk hebben dinsdag diverse keren moeten uitrukken voor aanrijdingen met gewonden.
De eerste aanrijding gebeurde is dinsdag (16/11) omstreeks 12.50 uur op de kruising Chopindreef met de Mozartdreef geschept toen een snorfietser over het hoofd werd gezien door een automobiliste die de kruising naderde. De bestuurster van de auto had netjes voor de voorrangskruising afgeremd en toen zij optrok bleek de snorfietser in de doe hoek te hebben gezeten. De snorfietsster liep diverse kneuzingen op.
(N.B. helaas nog geen gegevens van betrokkenen bekend bij mij)


Rond 14.30 uur raakte op het verkeersplein van de Newtonweg 69-jarige fietser uit Harderwijk gewond. Hij reed over het verkeersplein en kreeg geen voorrang van een 78- jarige automobiliste uit Biddinghuizen. De gewonde fietser is per amulance naar het ziekenhuis gebracht en bleek een scheurtje in het schouderblad te hebben opgelopen.


De derde aanrijding met letsel vond rond 17.15 uur plaats op de Deventerweg. Hierbij waren een 58-jarige automobilist uit Ermelo en een 63-jarige voetgangster uit Harderwijk betrokken. De automobilist reed over de Witte Hagen en reed richting de Nassaulaan. Hij reed achter een andere auto die bij de zebra enkele voetgangers liet oversteken. Ook hij remde af en vervolgens volgde hij de auto voor hem. Plotseling bleek er een aanrijding met het slachtoffer te hebben plaatsgevonden en de bestuurder heeft niet gezien waar de vrouw vandaan kwam. De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en met diverse botbreuken opgenomen. De politie zoekt getuigen van de aanrijding.


Omstreeks 18.55 uur op de A 28 onder Harderwijk een aanrijding tussen twee auto's plaats. Een 19-jarige bestuurster uit Lemmer kwam uit de richting Ermelo en moest plotseling hard afremmen voor een auto die haar volgens haar verklaring sneed door van de rechter zijstrook naar links te sturen en vervolgens afremde. Zij raakte vervolgens in een slip en toen zij nagenoeg stilstond werd haar auto aangereden door een 33-jarige vrouw uit Zwolle, die niet meer tijdig had kunnen remmen. Bij de aanrijding werd het verkeer geregeld door personeel van de Koninklijke Marechaussee.


Beide auto's werden weggesleept.


Harderwijk - auto weg na inbraak.

In de nacht van maandag op dinsdag (16/11) werd er ingebroken bij een woning aan de Smeepoortenbrink. De inbrekers zijn via de onafgesloten voordeur binnen gekomen en hebben de woning doorzocht. Naast een computer werd onder andere een digitale camera ontvreemd. Ook vonden de inbrekers de autosleutels waarna een aan het Klosster staande blauwe Renault Espace met het kenteken 27-NT-LT werd meegenomen. De politie heeft de inbraak in onderzoek.


Harderwijk- verlichtingscontrole


In het kader van de verkeersveiligheid houdt de politie in het najaar regelmatig verlichtings-controles. Dinsdagavond (16/11) werd speciaal op het verlichtingsgedrag van fietsers gelet en aan de Hoofdweg, Selhorstweg, Weiburglaan en Luttekepoortstraat voerden agenten hun controles uit. 29 fietsers bleken de verlichting niet in orde te hebben en kregen een bekeuring. Daarnaast kregen ook 2 automobilisten een bekeuring voor ditzelfde feit.


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52



---- --