Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergaderingen van 12 en 16 november 2004

Op vrijdag 12 november en dinsdag 16 november 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2005 Het college heeft het concept raadsvoorstel en besluit Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2005 vastgesteld. De aanvragen voor onderwijshuisvesting voor 2005 zijn op basis van de verordening beoordeeld.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Dienstverlening en agenda raad.]

Het college heeft besloten Stichting De Capelse Winter een subsidie van maximaal 25.000,- te verstrekken voor de realisatie van een ijsbaan in de periode van 8 december 2004 tot en met 19 januari 2005. Hierover volgen persberichten van de stichting en de gemeente.

Preadvies reparatievoorstel IDers
In de raadscommissie Dienstverlening van 9 november 2004 over oplossingen voor de gevolgen van het beëindigen van ID-banen, zijn moties ingediend door de Christen Unie en de VVD, een amendement door Capels belang en heeft de Pvda artikel 42 vragen gesteld. De commissie heeft het college verzocht een preadvies te geven voor de behandeling van het voorstel tot het vaststellen van oplossingen in de raadsvergadering van 22 november. Dit preadvies is positief over de motie van de Christen Unie; het aannemen van het amendement van Capels Belang en het aannemen van de motie van de VVD wordt ontraden. Ook wordt in het preadvies kort ingegaan op de vragen van de PvdA.

Beslissing bezwaarschrift Diabellistraat
Op 16 juli besloot het college vrijstelling te verlenen en bouwvergunningen te verstrekken voor het aanbrengen van een dakopbouw op de panden Scarlattistraat 5, 16 en 17. Hiertegen is namens de bewoners van de Diabellistraat 1-83 bezwaar gemaakt. Het college heeft besloten het advies van de bezwaar en beroepscommissie op te volgen en het bezwaarschrift ongegrond te verklaren, omdat de procedure goed gevolgd is en de belangen voldoende zijn afgewogen.

Huur- en pachtprijzen
De gemeente heeft circa 40 huurovereenkomsten en 50 pachtovereenkomsten afgesloten met burgers en bedrijven. De prijzen worden jaarlijks geïndexeerd. Het college stemde in met de voorgestelde prijsstellingen voor al bestaande overeenkomsten en enkele nieuwe gebruiksovereenkomsten.
[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte.]

Tijdelijke huisvesting aan het Hollandsch Diep nabij Floridaweg Er is een aanvraag ingediend om bewoners van de Rozenburcht tijdelijk te huisvesten in een gebouw van drie verdiepingen. Het college heeft besloten de gevraagde bouwvergunning voor de uitvoering van bouwplan voor de tijdelijke huisvesting te verlenen. Dit met een instandhoudingstermijn tot vijf jaar na de aanvangsdatum van het bouwwerk.

Mandaat ondertekening participantenovereenkomst Graffiti verwijdering
Het college stelde de model participantenovereenkomst Graffiti verwijdering vast. De ondertekening van de overeenkomsten heeft het college gemandateerd aan het hoofd van de unit Accommodatiebeheer.

Beantwoording vragen verdubbeling Hoofdweg
Namens Vereniging van eigenaren Bedrijventerrein Hoofdweg zijn vragen gesteld over de verdubbeling van de Hoofdweg. Het college heeft de conceptbrief aan de vragensteller vastgesteld. De strekking van de brief is dat een zevental varianten op een aantal aspecten is beoordeeld en dat het vastgestelde ontwerp de meest optimale verkeerskundige oplossing is. Het ontwerp voor het wegvak bij sector F wordt verder gedetailleerd. Daarna zal overleg plaatsvinden met betrokkene.

Ontwikkeling woonlasten 2005
Door diverse inwoners is aan de gemeenteraad een brief gezonden waarin aandacht wordt gevraagd voor de problematiek rondom de jaarlijkse stijging van de woonlasten. Het in de gemeente Capelle aan den IJssel geformuleerde tarievenbeleid komt in grote lijnen overeen met hetgeen in de brieven wordt bepleit. Het college besloot de schrijvers door middel van de voorgestelde brief te beantwoorden.

Nota van Randvoorwaarden en uitgangspunten Rozenburchtgebied en Ivecterrein
Het college stelt de Nota van randvoorwaarden en uitgangspunten voor het stedenbouwkundig plan Rozenburchtgebied en Ivecterrein vast onder de voorwaarde dat er voor 1 december helderheid is over de financiële haalbaarheid van het plan. Bouwplannen voor dit gebied worden aan deze nota getoetst.

---

ISV startnotitie Rozenburchtgebied
Het college heeft de startnotitie ISV bijdrage Rozenburchtgebied vastgesteld en besloten een bijdrage te verstrekken uit het fonds Capelle 2020 ten behoeve van de realisatie van een ontmoetingsruimte/care poli in zorgcentrum Nieuw Rozenburcht. [Procedurevoorstel: agenda commissie Stedelijke Ontwikkeling, agenda raad].

Stedenbouwkundige randvoorwaarden Task Force Woningbouw-project dAmandelhof
Het college neemt kennis van het concept Stedenbouwkundige randvoorwaarden. Stuwende kracht achter het project is de wens en noodzak van de Stichting Gereformeerde Zorgcentra Zuid-Holland om dAmandelhof te vernieuwen. De inrichting van het gebouw voldoet niet meer aan hedendaagse normen. Daarnaast is er een marktinitiatief voor woningbouw op deze locatie. Ook is besloten om advies in te winnen van de commissie Stedelijke Ontwikkeling.
---

Plandocument De Hoven 1e fase
Het college heeft ingestemd met het plandocument De Hoven fase 1 en zal de gemeenteraad voorstellen de vrijstellingsbevoegdheid te delegeren aan het college. Daarnaast heeft het college kennisgenomen van de globale planuitwerking.

---

Vergunning Ingevolge Wet milieubeheer (Vuurwerkbesluit) Het college stelt de ontwerpbeschikking voor een aanvraag voor een vergunning voor de opslag van 10.000 kilo vuurwerk Bonte Dierenspeciaalzaak vast. Voorheen sloeg deze firma 3.000 kilo op. Het betreft dus een forse uitbreiding. De aanvraag is getoetst aan de geldende voorschriften ter bescherming van het milieu. In samenwerking met de VROM-inspecteur en de regionaal commandant van de brandweer is een ontwerpbeschikking opgesteld. Hierin zijn onder andere richtlijnen opgenomen voor de inrichting van de opslagruimte. Gezien de actualiteit en de publiciteit over vuurwerkopslag en vuurwerkverkoop zal er een openbare voorlichtingsavond worden gehouden in het gemeentehuis. [Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte.]

Vragen Stichting Belangengroep Gehandicapten inzake gratis openbaar vervoer
De Stichting Belangengroep Gehandicapten stelde vragen over gratis openbaar vervoer en de bereidheid van het college om een experiment hiermee op te starten. Het college stuurt de stichting een brief waarin staat dat we het belang van kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar vervoer onderkennen en zeker de ervaringen met gratis openbaar vervoer volgen. Op dit moment is het echter niet opportuun om vanwege rijksbezuinigingen een experiment met gratis openbaar vervoer op te starten.

Startnotitie Capelle-Centrum
Het college heeft besloten de raad, gehoord de commissie Stedelijke Ontwikkeling, voor te stellen om de startnotitie Capelle-Centrum vast te stellen en het bedrag ad 100.000 van de rentewinst van het fonds ISV/Capelle 2020 beschikbaar te stellen. [Procedurevoorstel: agenda commissie Stedelijke Ontwikkeling, agenda raad].

Waarden en normendebat
In het collegewerkplan is afgesproken dat op verzoek van en in nauwe samenwerking met de raad een publiek debat over waarden en normen zou worden georganiseerd. Gelet op de financiële krapte is bij de behandeling van de Voorjaarsnota besloten om het plan niet uit te voeren. Het college neemt kennis van het plan. [Procedurevoorstel: brief en plan commissie Algemene en Bestuurszaken.]

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.