Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Volop kansen voor samenwerking in de bloemendetailhandel 17-11-2004
Presentatie rapport âEen kansrijk boeket, een keur van samenwerkingâ

Tijdens de Nationale Bloemistendag van de VBW is het rapport âEen kansrijk boeket, een keur van samenwerkingâ gepresenteerd. In het rapport van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel zijn good practices, succes- en faalfactoren beschreven van verschillende vormen van samenwerking tussen bloemisten. Het rapport bevat adviezen en suggesties voor bloemisten die (nog) niet samenwerken.

Drempels voor samenwerking, maar ook veel kansen Samenwerking is bloemisten niet vreemd. Veel bloemisten nemen deel in samenwerkingsverbanden die bloemengroeten verzorgen. Maar daar stopt het veelal. Tegenover samenwerking op het gebied van inkoop, bedrijfsorganisatie, verkoop en marketing staan veel bloemisten nog zeer terughoudend. Wordt in andere sectoren van de detailhandel door gemiddeld 40 % van de zelfstandige detaillisten op deze gebieden samengewerkt, in de bloemendetailhandel is dat slechts 10%. Veel bloemisten vinden dat geformaliseerde samenwerking te sterk ingrijpt op de eigen bedrijfsbenadering en de eigen identiteit. De toenemende concurrentie van andere afzetkanalen vraagt echter om bundeling van krachten op inkoop- en/of verkoopterrein.

Voordelen
In de bloemendetailhandel voert kleinschalige inkoopsamenwerking door bloemisten op regionaal en lokaal niveau de boventoon, maar er zijn ook voorbeelden van grootschaliger en intensievere vormen van samenwerking, zoals een marketingorganisatie of franchiseorganisatie. In zijn eenvoudigste vorm - de vrijwillige inkoopsamenwerking - kunnen al behoorlijke kostenbesparingen en extra inkoopvoordelen worden gerealiseerd. Ook formulesamenwerking biedt de bloemist volop kansen.

Verspreiding
âEen kansrijk boeket, een keur van samenwerkingâ is een uitgave van de Commissie Bloemen en Planten van het HBD. Het door het EIM opgestelde rapport kan gratis worden gedownload van de site van het HBD (www.hbd.nl). Een gedrukt exemplaar kan worden besteld bij de infodesk van het HBD, tel. 070-3385666 (kosten ⬠10,- excl. BTW).