Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 november 2004


PvdA: Reisleiders verdienen betere bescherming


De PvdA vindt dat minister De Geus reisorganisaties er harder op moet aanspreken dat reisleiders met een gedegen opleiding, een juiste verzekering en tegen voldoende betaling in het buitenland aan de slag gaan. Nu komt het te vaak voor dat reisleiders gezien worden als kostenpost waarop bezuinigd wordt om de concurrentiestrijd aan te gaan.


Naar aanleiding van het dodelijke ongeval in Spanje van mei jl. heeft Jet Bussemaker namens de PvdA de minister gevraagd of hij de gevaren die voortvloeien uit een beperkte voorbereiding aanvaardbaar vindt. Daarnaast hebben we de minister toen gevraagd wat hij van plan was te gaan ondernemen. Niet alleen stelde zijn antwoorden ons teleur, ook lijkt er in de situatie weinig verbeterd


De minister is op de hoogte van de problemen, maar is niet van plan er wat aan te gaan doen. De minister vindt het vooral een taak van de betrokken partijen in de reisbranche zelf. Zij moeten zorgen voor een gepaste voorbereiding van reisleiders en voor adequate arbeidsvoorwaarden. De minister gaat hier wel heel gemakkelijk voorbij aan de gevaarlijke situaties die nu voor zowel reisleiders als reizigers kunnen ontstaan , aldus Jet Bussemaker.


Reisleiders hebben een grote verantwoordelijk, maar desondanks is een opleiding niet verplicht, zijn de arbeidsvoorwaarden duister en is de verzekering vaak niet goed geregeld. Dat moet anders! Een avontuurlijke vakantie is mooi, maar de veiligheid moet wel zijn gegarandeerd. Daarom stelt de PvdA voor dat:


· De minister met de betrokken partijen om tafel gaat zitten en zo tot afspraken komt voor een CAO voor de reisbranche. Nu gebeurt er niets en is het wachten op ongelukken.


· De arbeidsinspectie moet strenger gaan controleren. Wij begrijpen dat controle in het buitenland lastig is, maar in Nederland kunnen een aantal basisvoorwaarden wel gecontroleerd worden. Het gaat immers om Nederlandse reisleider en Nederlandse organisaties die vallen onder het Nederlandse recht.


· De arbeidsinspectie moet meer met buitenlandse arbeidsinspecties gaan samenwerken. In ieder geval moet het op Europees niveau mogelijk zijn om gemeenschappelijke afspraken te maken.


· Er moet een meldpunt komen waar reisleiders en reizigers misstanden aan de orde kunnen stellen.