Protestantse Kerk in Nederland


Predikanten Capelle aan den IJssel schrijven open brief aan medeburgers

(17-11-2004)
Predikanten en voorgangers van vrijwel alle christelijke gemeenschappen in Capelle aan den IJssel hebben in een open brief de inwoners van Capelle opgeroepen om respectvol met elkaar om te (blijven) gaan. Dit naar aanleiding van de spanningen die in de samenleving ontstaan zijn na de moord op Theo van Gogh. Het geweld in onze samenleving is schokkend. Er dreigt een spiraal van haat te ontstaan tussen moslims en niet-moslims. Dat baart ons als voorgangers van kerken, samen met vele anderen, grote zorgen, aldus de brief.

Tussen onze kerken en bínnen onze kerken wordt er heel verschillend gedacht over de islam. Ook zien wij heel duidelijk, dat het niet altijd eenvoudig is om samen te leven als mensen met verschillende culturen. Maar wij zijn er allen hartstochtelijk van overtuigd, dat haat en geweld niets oplossen, en volkomen in strijd zijn met Gods boodschap voor de mensen, aldus de open brief, die op 17 november gepubliceerd is in een plaatselijk huis-aan-huis-blad.

Volgens één van de initiatiefnemers, ds. René van Loon van de hervormde wijkgemeente Schollevaar, is de breedte van kerkelijke gemeenschappen die zich achter de open brief geschaard hebben uniek. Het geeft aan hoe belangrijk de kerken het vinden dat de inwoners van Capelle zich inzetten om als verschillende bevolkingsgroepen in harmonie met elkaar samen te leven.

Open brief