Gemeente Driebergen

Jeugd- en jongerenwerk blijft in Driebergen;
De Nix dicht per 1 januari 2005

Na een periode van intensief overleg zijn gemeente en Stichting Welzijn Driebergen eruit; de Nix gaat dicht en de SWD gaat door met het jeugd- en jongerenwerk in een nieuwe vorm.

In mei van dit jaar luidde de SWD de noodklok; voor een sluitende begroting voor 2004 en de volgende jaren moesten een aantal bezuinigingsmaatregelen getroffen worden waarvan sluiting van De Nix er één was. De SWD kampt al jaren met een structureel exploitatietekort van De Nix hetgeen zwaar op de begroting drukt. Daarbovenop zijn fikse investeringen in het pand nodig om aan de huidige geluidshinder- en milieueisen te voldoen. Het bestuur van de SWD achtte het niet langer financieel verantwoord De Nix open te houden. De gemeente Driebergen voelde zich hierdoor verrast en wenste eerst samen met de SWD alle feiten grondig te bekijken en mogelijke alternatieve scenarios te overwegen alvorens een dergelijke ingrijpende beslissing te nemen. SWD en gemeente besloten De Nix tot 2005 open te houden om hiervoor de tijd te hebben.

Gemeente en SWD trekken eensgezind conclusies
In intensief overleg tussen gemeente en SWD is de afgelopen maanden grondig naar de feiten gekeken zoals financiële gegevens, bezoekersaantallen, doelgroepen enz.) en zijn een aantal scenarios ten aanzien van De Nix uitgewerkt en besproken. Betrokken partijen moeten nu echt concluderen dat De Nix openhouden geen optie meer is.

Wil de SWD een sluitende begroting hebben dan moeten er een aantal maatregelen genomen worden en het sluiten van De Nix is daar een noodzakelijk onderdeel van. Een belangrijke afweging hierbij was dat maar een relatief klein deel van de Driebergse jongeren De Nix bezoekt en dit in geen verhouding staat tot wat het kost om De Nix open te houden.

Dit alles betekent echter zeker niet dat het afgelopen is met het jeugd- en jongerenwerk in Driebergen. Integendeel, deze noodzakelijke stap wordt door SWD en gemeente benut om het jongerenwerk in Driebergen in een moderner jasje te steken en nieuwe impulsen te geven.

Jongerenwerk nieuwe stijl
De Nix zal per 1 januari 2005 sluiten, en het jeugd- en jongerenwerk in Driebergen gaat in een nieuwe vorm verder, in de uitvoering niet meer gebonden aan een vaste locatie.

Een deel van het jongeren werk in Driebergen wordt ingericht als zogenaamd ambulant jongerenwerk. Dit houdt in grote lijnen in dat de jongerenwerker naar de jeugd toe gaat op die plekken in ons dorp waar ze zich bevinden; op straat, bij sportverenigingen, bij scholen. Onderdeel hiervan kan ook zijn dat er met en voor hen activiteiten georganiseerd worden, bijvoorbeeld sportieve activiteiten in samenwerking met sportverenigingen. Verder blijft het Jongeren Informatie Punt (JIP) gehandhaafd, maar verhuist het naar elders waarbij gedacht wordt aan spreekuren door de jongerenwerker. Ook maakt huiswerkbegeleiding deel uit van het pakket.
Kortom: op deze manier hopen gemeente en SWD zowel de SWD zelf als het jongerenwerk in Driebergen voor de lange termijn financieel gezond en eigentijds te houden.

---

Gemeente Driebergen-Rijsenburg