Gemeente Waterland


De regiopolitie Zaanstreek-Waterland, het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland (ISW, afd. VROM), het Openbaar Ministerie in Haarlem en de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland zijn weer begonnen met de controle op de opslag en de verkoop van vuurwerk. Deze controles vinden plaats rond de verkoopperiode van vuurwerk.

Minder verkooppunten
Het aantal verkooppunten in de regio Waterland is door de strengere regelgeving sterk afgenomen. Hierdoor kan het tijdens de verkoopperiode drukker zijn dan andere jaren. De nadruk van deze controles ligt op de handhaving van de opslag en de verkoop van consumentenvuurwerk op basis van het Vuurwerkbesluit en de voorschriften die in de vergunningen op grond van de Wet milieubeheer zijn opgenomen.

Regels
Milieuambtenaren controleren samen met de regionale brandweer in november of de vuurwerkopslagen bij bedrijven in orde zijn. Gedurende de verkoopperiode wordt, er in samenwerking met de politie, met name gecontroleerd of het vuurwerk volgens de regels is opgeslagen en of de maximaal toegestane hoeveelheid vuurwerk niet wordt overschreden. Na de verkoopperiode wordt nogmaals gecontroleerd of het overgebleven vuurwerk op de juiste wijze is opgeslagen of afgevoerd. De controles worden niet van tevoren aangekondigd.

Overtreders aangepakt
Overtreders worden zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk aangepakt. Strafrechtelijk door het Openbaar Ministerie, middels een lik-op-stuk-beleid, waarbij boetes worden uitgeschreven. Bestuursrechtelijk worden de overtreders aangepakt door de gemeenten, die deze bedrijven aanschrijven op naleving van de milieu(vergunning)voorschriften. De sanctiemaatregelen die de gemeenten kunnen treffen zijn opleggen van een dwangsom of het (gedeeltelijk) sluiten van het bedrijf.