WSPA

Groeiende bio-industrie bedreigt volksgezondheid

De intensieve veeteelt is niet alleen slecht voor dierenwelzijn, het brengt wereldwijd ook grote risico's met zich mee voor de volksgezondheid. Het is daarom zorgwekkend dat de bio-industrie in ontwikkelingslanden zo sterk in opkomst is. Dat zegt de World Society for the Protection of Animals (WSPA) in een wetenschappelijk rapport dat vandaag wordt gepresenteerd op een bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Mexico.

De bio-industrie is een broedplaats van Salmonella, Campylobacter en E.coli, bacteriën die ernstige maagdarmklachten kunnen veroorzaken. Bij kinderen en ouderen kan zo'n voedselvergiftiging dodelijk zijn. In de Europese Unie lopen jaarlijks naar schatting bijna 2 miljoen mensen een Campylobacter-besmetting op.
De bio-industrie vormt verder een springplank voor bijvoorbeeld gekke-koeienziekte en vogelgriep. In Nederland overleden vorig jaar twee mensen aan vogelgriep. Meer dan 30 miljoen kippen moesten worden afgemaakt. In Vietnam en Thailand heeft het vogelgriepvirus dit jaar al 28 menselijke slachtoffers geëist.

Een andere bedreiging voor de volksgezondheid vormen chemicaliën in veevoer, zoals PCB's en dioxinen, en groeibevorderaars zoals hormonen en antibiotica. Deze stoffen kunnen terechtkomen in de melk, het vlees of de eieren. Deze maand liet minister Veerman van Landbouw uit voorzorg nog zo'n 140 veehouderijen sluiten in verband met mogelijke dioxine-besmetting. Het grote gebruik van antibiotica in de veehouderij - dat wereldwijd nog altijd stijgt - heeft bovendien geleid tot een toenemende resistentie voor deze geneesmiddelen, waardoor infectieziekten steeds lastiger zijn te bestrijden, zowel bij mensen als dieren.

Met dit rapport doet de WSPA een dringende oproep aan de WHO en andere beleidsmakers om de groei van de bio-industrie te stoppen en te vervangen door meer duurzame en diervriendelijke alternatieven, zoals biologische veeteelt.Verder pleit de WSPA ervoor hormonen en antibiotica te verbieden als groeibevorderaar.

Het voorwoord van het rapport is geschreven door dr. Marion Koopmans van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Koopmans is gespecialiseerd in infecties die overspringen van dier op mens. Zij stelt dat de missie van een dierenbeschermingsorganisatie als de WSPA een andere is dan die van bijvoorbeeld de WHO. Beide organisaties delen echter hun bezorgdheid over de gevolgen van de toenemende vraag naar dierlijke producten voor zowel mens als dier. En dat is een goed beginpunt voor eendiscussie,aldusKoopmans.